СПІВ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНОГО СМАКУ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Потапчук, Тетяна Володимирівна; Черсак, Ольга Миколаївна; Молодій, Ольга Романівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розглянуто спів як важливий засіб формування художньо-естетичного смаку майбутніх учителів музичного мистецтва. Спів сприяє розвитку уяви, емоційної чутливості, естетичного сприйняття та критичного мислення. У процесі співу здобувачі вчаться відчувати ритм, мелодію, гармонію, що є основою для розвитку художньо-естетичного смаку. Також спів сприяє культурному збагаченню, дозволяючи майбутнім педагогам познайомитися з різними музичними жанрами та традиціями, а також розвиває їхні здібності до аналізу та оцінки музичних творів. Вивчення пісень різних культур та епох дає можливість здобувачам вищої освіти формувати своє естетичне світосприйняття та ціннісні орієнтири, а також розвивати творчу уяву та емоційний інтелект. У статті підкреслюється важливість використання співу в освітньому процесі як ефективного інструмента для формування художньо-естетичного смаку майбутніх учителів музичного мистецтва. Досліджено важливість виховання естетичного смаку у майбутніх учителів музичного мистецтва та методи, що використовуються викладачами для досягнення цієї мети. Розглянуто основні підходи, такі як практика технік дихання і резонансу в поєднанні з різними мовами, стилями та методами співу. Незважаючи на те, що кожен метод співу має свої унікальні особливості, усі вони поділяють спільну мету – забезпечити приємне звучання, яке звільняє свідомість слухача та розширює його мислення. Підкреслено значення застосування науково обґрунтованих вокальних методів і раціонального використання голосу для досягнення природного та красивого звучання. Такі підходи сприяють створенню високоякісних художніх вражень як для слухачів, так і для викладачів. Особливу увагу приділено ролі викладачів у забезпеченні індивідуальності, різноманітності та харизматичності співу здобувачів, а також у розвитку їхніх базових музичних якостей, зокрема інтонації та ритму.