РОЛЬ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ - Вербівський, Дмитрій Сергійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
В сучасному світі комп’ютери та Інтернет стали невід’ємною частиною нашого життя, а також відображають сучасні вимоги до ринку праці. Тому студенти повинні мати навички та знання в галузі інформатики, щоб бути успішними і конкурентоспроможними в сучасному світі. Однією з головних умов досягнення цього є залучення в процес підготовки студентів інноваційних технологій. Незважаючи на значну увагу наукової спільноти до питання впровадження інноваційних технологій в освітній процес закладів вищої освіти, питання ефективного поєднання цифрових, комп’ютерних та педагогічних технологій в підготовці майбутніх вчителів інформатики потребує додаткового вивчення та аналізу. Метою статті є з’ясування ролі інноваційних технологій у підготовці майбутніх учителів інформатики та визначення особливостей їх застосування. З цією метою було застосовано такі теоретичні та емпіричні методи дослідження: системний аналіз педагогічної та наукової-методичної літератури; порівняння та синтез теоретичних положень, викладених у навчальній літературі; узагальнення педагогічного досвіду з проблеми. Інтерактивні навчальні платформи та онлайн-курси є однією з найпопулярніших і ефективних інноваційних технологій в освіті. Вони пропонують студентам нові можливості для навчання та доступу до знань, структурований та організований підхід до навчання, включають курси з різних предметів. Це дозволяє вивчати матеріал у своєму власному темпі, повторювати складні теми та ставити запитання. Використання інноваційних технологій у навчанні інформатики дозволяє забезпечити доступ до великого обсягу інформації та матеріалів, що дозволяє вивчати більш глибокі та сучасні теми. Це у свою чергу сприяє розвитку критичного мислення та творчих навичок у студентів. Крім того, інноваційні технології дозволяють створити середовище співробітництва та обміну ідеями між студентами та викладачами. Це допомагає стимулювати творче мислення, розвивати комунікативні навички та дозволяє студентам навчатися один у одного.