ВИЗНАЧННЯ ШВИДКОСТІ СОНЯЧНОГО ВІТРУ ЗА ДОПОМОГОЮ ГЕОМАГНІТНОГО ПОЛЯ ТА СОНЯЧНОЇ СТАЛОЇ НА ФАКУЛЬТАТИВНИХ ЗАНЯТТЯХ З ФІЗИКИ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПРИКЛАДНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Грищенко, Надія Олександрівна; Коломієць, Роман Олександрович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті показана можливість вивчення та визначення швидкості сонячного вітру за допомогою геомагнітного поля та сонячної сталої та пояснено чому це є важливим у сучасному світі, адже космічна погода та добові коливання дуже сильно впливають як на навколоземні супутники та космічні станції, так і на різні процеси на Землі та на самопочуття живих організмів та всього живого на Землі. Стаття присвячена впровадженню новітніх методик для вивчення даної теми на факультативних заняттях з фізики, використовуючи геомагнітне поле та сонячну сталу. У роботі розглядаються основні теоретичні аспекти сонячного вітру та його вплив на геомагнітне поле Землі. Детально описано процес застосування прикладного програмного забезпечення для збору, обробки та аналізу даних, що дозволяє визначити швидкість сонячного вітру. Основна мета дослідження полягає в підвищенні зацікавленості студентів до вивчення фізики та природничих наук через інтерактивні методи навчання. Використання сучасних програмних засобів, зокрема, спеціалізованих додатків для моделювання та аналізу даних, дозволяє студентам краще зрозуміти складні фізичні процеси, які відбуваються у космічному просторі. Завдяки цьому підходу студенти не лише опановують теоретичні знання, але й набувають практичних навичок роботи з науковими інструментами та даними. Особлива увага приділяється методам візуалізації та інтерпретації даних, що сприяє більш глибокому розумінні матеріалу. Результати дослідження показують, що такі інтерактивні заняття сприяють підвищенню мотивації студентів до навчання, розвитку критичного мислення та наукового підходу до вирішення проблем. Описані методики можуть бути успішно інтегровані у навчальний процес в інших освітніх закладах, сприяючи формуванню нової генерації фахівців у галузі космічних досліджень. Цей метод може бути корисним інструментом для викладачів фізики, які прагнуть: зацікавити студентів вивченням астрофізики; розвинути у них навички роботи з науковими даними; допомогти їм зрозуміти зв’язок між сонячною активністю та космічними явищами.