ВИКОРИСТАННЯ ПРИНЦИПІВ БІОМЕХАНІКИ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ХОРЕОГРАФІЇ - Єфімова, Олена Володимирівна; Косиченко, Вікторія Анатоліївна; Подкопай, Євгенія Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті порушується проблема необхідності використання принципів біомеханіки у процесі професійного навчання майбутніх хореографів. Мета статті – обґрунтувати теоретичні засади використання знань з біомеханіки у підготовці майбутніх викладачів, педагогів, тренерів з хореографії. У контексті нашого дослідження використовувались методи теоретичного аналізу наукової та педагогічної літератури, емпіричні, методи моделювання та спостереження. У ході дослідження зосереджується увага на важливість знань про біомеханіку руху, яка дозволить майбутнім викладачам хореографічних дисциплін зрозуміти як вибудувати урок, який буде зберігати фізичне здоров’я своїх учнів. Виявлено, що поєднання методики викладання і законів біомеханіки руху в підготовці майбутніх хореографів дозволяє сприяти розвитку професійної і особистісної самосвідомості танцівників. Показано, що погане розуміння техніки та механічне виконання рухів підвищує ризик отримання травми. Основним завданням при підготовці викладачів хореографії є розвиток свідомого тіла та рухів, розширення лексичного матеріалу, образного мислення та активний прояв фантазії. Авторами розглядається функції гомілковостопного суглобу, який в хореографії є основою успіху танцівника. Доведено, що засобом профілактики травматизму гомілковостопного суглобу є вірно підібрані вправи; дотримання гігієнічних умов тренування; «розумного» навантаження організму танцівника. На основі аналізу доказів робляться висновки та рекомендації щодо покращення здатності танцюриста виявляти основні причини дефектів під час виконання певних рухів (наприклад, анатомічний дисбаланс), уникати вправ, які можуть спричинити травми (різкі розриви ніг тощо), та максимально розвивати свої природні здібності (талант); рівень м’язової сили. Інформація про м’язову функцію, наприклад, моніторинг рівня м’язової сили, може допомогти фахівцям виявити випадки перенапруження або «вигорання», які можуть негативно вплинути на продуктивність і психічне здоров’я танцюриста.