ФАНДРАЙЗИНГ ЯК ІНСТРУМЕНТ ОСВІТНЬОГО ПАРТНЕРСТВА У ФАХОВІЙ ПЕРЕДВИЩІЙ ОСВІТІ - Зінченко, Андрій Леонідович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті проаналізовано фандрайзинг як інструмент освітнього партнерства у фаховій передвищій освіті. Зазначається, що проблема професійної підготовки фахових молодших бакалаврів до організації освітнього партнерства актуалізується у зв’язку з новими вимогами до якості передвищої фахової освіти і сучасних освітніх програм, використання інноваційних методів та прийомів у роботі, спрямованих на врахування інтересів фахового коледжу та роботодавців. Розкрито механізми використання вітчизняного та закордонного досвіду фандрайзингу у розвитку фахової передвищої освіти, а саме: використання підходів щодо категорії «фандрайзинг», як професійної діяльності щодо мобілізації фінансових та інших ресурсів; встановлення партнерських відносин із роботодавцями; шляхи здійснення фандрайзингу через розробку і впровадження навчально-освітньої програми, програмно-методичних та технічних засобів навчання за фахом, орієнтованих на формування професійних компетентностей та конкурентоспроможності в умовах дуальної форми здобуття передвищої освіти. Сформульовано особливості створення ендавмент-фондів закладів фахової передвищої освіти і застосування технологій фандрайзингу. Проаналізовано роботи наукових дослідників щодо визначення ефективності фандрайзингової діяльності, інтегрального показника результативності фандрайзингової діяльності коледжів фахової передвищої освіти. Розглянуто функції фандрайзингу фахової передвищої освіти (залучення зовнішнього фінансування, розвиток освітнього партнерства, новий напрям діяльності навчального закладу).