ЗМІСТ СОЦІАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ З ПРАВОПОРУШЕНЬ ПІДЛІТКІВ - Кравчук, Олена Валентинівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розкрито зміст соціальної профілактичної діяльності майбутніх фахівців правоохоронних органів з правопорушень підлітків, що передбачає охоплення всіх форм цих правопорушень та їх профілактику на 3-х рівнях. Сформульовано принципи авторського підходу до змісту соціальної роботи з підлітками з профілактики правопорушень. В основу авторського підходу до проблеми профілактики правопорушень підлітків за допомогою соціальної роботи покладено градацію соціальних відхилень підлітків, схильних до правопорушень: соціальні відхилення особистісного рівня, ситуаційного рівня, середовищного рівня. Розкрито спеціальні умови реального життя, що зумовлюють виникнення та розвиток соціальних відхилень на ситуаційному рівні: соціальний статус підлітка, його роль як суб᾿єкта діяльності, характер діяльності, ціннісні критерії підлітка. Виділено типи соціальних ситуацій, що викликають соціальні відхилення ситуаційного рівня та види суб᾿єктів. Виокремлено домінантні взаємини підлітків, які зумовлюються суспільними відносинами: ставлення до соціальної групи, суспільства; ставлення до навчання та інших видів діяльності; ставлення до інших людей; ставлення до навколишнього середовища, матеріальних та духовних пам᾿яток історії та культури; ставлення до самого себе (самоосвіта, самовдосконалення). Позначено рівні активності соціальної позиції підлітка у межах його соціально значимої спрямованості та суб᾿єктивні передумови − «коридор девіації». Впроваджено авторський підхід до соціальної роботи правоохоронних органів як засобу профілактики правопорушень підлітків, що характеризується соціальним, педагогічним та психологічним аспектами. Показано, що результатом соціального аспекту є оволодіння підлітком прийомами самодопомоги, педагогічного − профілактика та корекція соціальних відхилень підлітка, психологічного − успішна адаптація особистості підлітка. Визначено принципи авторського підходу до змісту соціальної роботи правоохоронних органів з підлітками з профілактики правопорушень.