РОЗВИТОК УПРАВЛІНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КЕРІВНИКІВ СЕРЕДНЬОЇ ЛАНКИ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Лешенко, Геннадій Анатолійович; Пухальська, Галина Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розглянуто актуальну проблему підготовки академічних керівників нового типу середньої ланки закладів вищої освіти, з’ясовано зміст та сутність поняття «управлінська компетентність», проаналізовано різні підходи до трактування його семантичних категорій, таких як «компетентність» та «компетентний(-а)», конкретизовано професійні та особистісні людські якості необхідні для успішного управління навчальними закладами, визначено основні підходи та шляхи досягнення управлінської компетентності майбутніх очільників кафедр та факультетів. Керівники середньої ланки закладів вищої освіти повинні бути харизматичними лідерами, педагогічними професіоналами, ефективними менеджерами, мати стратегічне та інноваційне мислення. Основними проявами сформованості управлінської компетентності керівників є адаптивний, продуктивний, креативний. Слід зазначити, що управлінські компетенції не є незмінними якостями в структурі особистості, вони здатні змінюватися: формуватися, розвиватися, удосконалюватися, і зникати. Тому шляхами досягнення існуючої проблеми розвитку управлінської компетентності сучасних керівників середньої ланки закладів вищої освіти могли б стати як додаткові професійні програми підготовки та перепідготовки за програмою «Освітній менеджмент» так і неперервна професійна самоосвіта. Встановлено, що підходи до розвитку управлінської компетентності керівників середньої ланки для закладів вищої освіти, підготовки сучасних менеджерів освіти у процесі професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації зорієнтовані: на високий рівень розвитку системно-креативного та інноваційного управлінського мислення; вдосконалення особистісно-соціальних та професійних компетенцій у сфері освіти; становлення індивідуального стилю спілкування та управлінської позиції з виявлення та вирішення проблем структурних підрозділів закладів вищої освіти та власної діяльності, заснованої на сучасних професійних знаннях, вміннях та навичках; розвиток лідерських якостей керівників, готових та здатних приймати ефективні управлінські рішення та мобілізувати педагогічний колектив на їх виконання.