ВІРТУАЛЬНІ НАВЧАЛЬНІ СЕРЕДОВИЩА ЯК ІНСТРУМЕНТ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ - Рибачек, Дмитро Сергійович; Галицький, Олександр Вадимович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Віртуальні навчальні середовища стають все більш важливим елементом сучасної освітньої системи, значно впливаючи на всі аспекти навчального процесу, їх сприяння покращує доступність та рівність в освіті, забезпечуючи автоматизацію рутинних завдань для вчителів та розширюють можливості учнів у засвоєнні матеріалу. У контексті інклюзивної освіти ВНС мають потенціал для створення сприятливих умов щодо навчання учнів з особливими освітніми потребами. Метою цієї статті є дослідження впливу ВНС на інклюзивну освіту, виявлення основних переваг даних технологій для доступності навчання та аналіз викликів, з якими можуть зіткнутися заклади освіти при використанні та інтеграції таких систем у навчальний процес. У статті представлено аналіз основних підходів до оцінки та впровадження ВНС. Важливість педагогічної оцінки ВНС підкреслюється через використання моделей оцінки, що дає можливість оцінювати ВНС не лише з технічної, але й з педагогічної точки зору, враховуючи організаційні та дидактичні аспекти. Використання архітектурних принципів для створення ВНС забезпечує соціокультурний контекст навчання, створюючи відчуття присутності та участі. Використання навчальної аналітики для оцінки впливу ВНС на успішність учнів виявляє позитивну кореляцію між частотою доступів до ВНС та кількістю успішно складених навчальних курсів. У дослідженні також розглядаються переваги використання ВНС для учнів з особливими потребами, включаючи забезпечення доступності навчальних матеріалів у різних форматах, таких як текст, аудіо та відео, що дає можливість учням обирати найбільш зручний для них режим навчання. ВНС, розроблені за принципами Universal Design for Learning (UDL), сприяють створенню інклюзивного навчального середовища, що враховуватиме здібності та різні потреби учнів. Крім того, використання «аватарів» та тривимірних моделей у ВНС дає можливість створювати відчуття реального простору та соціальної взаємодії, що є важливим для мотивації та залучення учнів. Проте, впровадження ВНС супроводжується і рядом викликів. Серед них технічні проблеми, такі як необхідність високопродуктивного обладнання та стабільного доступу до глобальної мережі, що може створювати нерівні умови для навчання. Деякі учні можуть мати труднощі з адаптацією до нових технологій, що потребує додаткової підтримки з боку вчителів. Використання складних моделей оцінки ВНС може вимагати значних ресурсів та часу, що може бути складним для деяких навчальних закладів. Крім того, відсутність емпіричних даних у деяких дослідженнях обмежує можливість узагальнення результатів та підтвердження ефективності запропонованих підходів.