СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ДОМІНУЮЧИЙ ФАКТОР МОДЕРНІЗАЦІЇ ЗМІСТУ ШКІЛЬНОГО КУРСУ ФІЗИКИ - Дробін, Андрій Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розглянуто актуальну на теперішній час проблему – модернізації та осучаснення шкільного курсу фізики. Автор розпочинає аналіз зазначеної проблематики з огляду глобальних процесів, які домінують в суспільному розвитку і визначають напрямки розвитку соціуму на ближнє майбутнє. Ключовою проблемою, окресленою у статті є суттєва невідповідність між рівнем розвитку технологій, науки, виробництва і існуючою освітньою моделлю. Що відображено у аналітичних документах ЮНЕСКО та Всесвітнього економічного форуму. Автором відзначено сприйняття даної проблеми актуальною в Україні та означено заходи, здійснені для подолання окресленої невідповідності. Аналізуючи останні дослідження і публікації з даної тематики, в яких було досліджено питання, автор зазначає, що найавторитетніші дослідники розглядають переважно методологію реалізації компетентнісного, діяльнісного, особистісно-орієнтованого навчання на новій парадигмальній, ідеологічній та технологічній базах. Проте, зміст шкільного курсу фізики майже не змінюється. Автор постулює, що фізика, будучи однією із флагманських наук розвитку сучасних технологій потребує суттєвих змін у обсязі та змісті шкільного курсу фізики в частині вдосконалення та осучаснення. Зокрема, пропонується приділити більшої уваги сучасним розділам фізики, таким як термодинаміка, хвильова, квантова, атомна та ядерна фізика, фізика елементарних частинок. Через те, що ці розділи фізики найбільш динамічно розвиваються і є фундаментом сучасних провідних технологій: оптоволоконного зв’язку, квантових комп’ютерів, матеріалознавства, нанотехнологій, генетики, телекомунікаційних технологій, мікроскопії суперроздільної здатності, адитивних технологій, робототехніки, лазерних технологій, традиційних та альтернативних видів енергії. Ці зміни, на думку автора, дозволять осучаснити зміст шкільного курсу фізики, актуалізувати існуючі широковживані та перспективні технології ближнього майбутнього. Іншою пропозицією є внесення у шкільний курс фізики розуміння характерних особливостей сучасної фізики: міждисциплінарності наукових досліджень, широкого застосування методів обчислювальної математики у наукових дослідженнях, значного ускладнення експериментальної бази сучасної фізики, індустріалізації сучасних фізичних досліджень, міжнародної наукової кооперації, прикладної спрямованості фізики, як науки. На основі проведеного дослідження сформульовані висновки на окреслені напрямки подальших досліджень.