МЕТОДИ РОБОТИ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ЕЛЕМЕНТАРНИХ МАТЕМАТИЧНИХ УЯВЛЕНЬ У ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З РОЗЛАДАМИ СПЕКТРУ АУТИЗМУ(РСА) - Зобенько, Наталія Анатоліївна; Соловей, Юлія Олександрівна; Миць, Катерина Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті висвітлено важливість використання різних методів для формування елементарних математичних уявлень у дітей старшого дошкільного віку з особливими освітніми потребами. Особлива увага звертається на використання паличок Дж. Кюїзенера як методу опанування елементарними математичними уявленнями у дітей з РСА. Окреслено важливість застосування методики Дж. Кюїзенера як універсальної, яка не суперечить жодній існуючій методиці, а навпаки, вдало їх доповнює. З’ясовано, що палички Кюїзенера можуть бути інтегровані в будь-яку іншу навчальну програму або методику, що робить їх цінним додатком до роботи з дітьми, які мають різні освітні потреби. Також можуть використовуватися як на індивідуальних заняттях, так і в групах, забезпечуючи адаптивний підхід, що дозволяє врахувати індивідуальні особливості кожної дитини. З’ясовано, що для дітей з РСА (розладами спектру аутизму) важливо, щоб навчальні матеріали мали зрозумілу, структуру та стимулювали сенсорне сприйняття. Палички Дж. Кюїзенера відповідають цим вимогам, оскільки їхнє використання поєднує зорову, тактильну та іноді навіть звукову стимуляцію (через маніпуляції та пересування). Це сприяє кращому розумінню чисел, їх співвідношень і математичних дій, оскільки матеріал сприймається через різні канали сприйняття, що особливо важливо для дітей з аутичними розладами. Встановлено, що палички Кюїзенера є універсальним інструментом для організації як групової, так і індивідуальної роботи з дітьми дошкільного віку з розлади спектру аутизму (РСА). Закцентовано увагу на необхідності дотримання етапів формування найпростіших умінь та знань з математики за будь-яких умов у дітей з особливими освітніми потребами. Проаналізовано, що саме метод використання паличок Дж. Кюїзенера володіє унікальним розвиваючим ефектом: сприяє розвитку в дітей дошкільного віку пам’яті, мовлення, уяви, емоцій; формує терпіння, наполегливість, творчий потенціал особистості; допомагає пізнати взаємозв’язки і залежності оточуючого світу. З’ясовано, що формування первинних математичних уявлень є потужним засобом інтелектуального розвитку дитини дошкільного віку з проявами аутичного спектру, її пізнавальних і творчих здібностей.