УДОСКОНАЛЕННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ АУДІО-ЛІГВАЛЬНОГО МЕТОДУ У ВИВЧЕННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Марцін, Віталій Володимирович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Комунікативний підхід, що наголошує на активній участі студентів у навчальному процесі та розвитку їхніх комунікативних компетенцій, набуває все більшої популярності в сучасній освітній практиці. Проте, незважаючи на численні переваги, впровадження цього підходу у вищих навчальних закладах стикається з певними труднощами, що обмежують його ефективність. Головною метою цього дослідження є визначення чинників, що перешкоджають досягненню успішності, їх детальне вивчення та надання пропозицій щодо варіацій існуючих методів комунікативного підходу, що можуть покращити вивчення англійської мови слухачами вищих навчальних закладів. На основі отриманих даних пропонуються шляхи удосконалення цього підходу з метою підвищення якості навчання та успішності студентів. Дослідження проводилося на базі курсу англійської мови для дорослих слухачів, де протягом трьох місяців використовувалися різноманітні методи комунікативного підходу, зокрема аудіо-лінгвальний метод. Для збору даних застосовувалися такі методи, як спостереження за навчальним процесом, анкетування студентів та викладачів, аналіз результатів тестів та екзаменів. Дослідження показало, що традиційний аудіо-лінгвальний метод, хоча й ефективний у формуванні базових мовних навичок (вимова, лексика, граматика), має певні недоліки у застосуванні до дорослої аудиторії. Зокрема, метод не враховує індивідуальних особливостей студентів (різні стилі навчання, мотивацію, попередній досвід вивчення мови) та не сприяє розвитку комплексних комунікативних компетенцій (здатність ефективно спілкуватися в різних ситуаціях, розуміти культурні особливості мови). Для подолання виявлених обмежень було запропоновано модифікований аудіо-лінгвальний метод, що інтегрує принципи комунікативного підходу. Модифікований аудіо-лінгвальний метод, що інтегрує принципи комунікативного підходу, має значний потенціал для підвищення успішності студентів вищих навчальних закладів у вивченні англійської мови. Для подальшого розвитку та вдосконалення комунікативного підходу необхідно враховувати індивідуальні потреби та особливості студентів, а також використовувати різноманітні методи та прийоми, що стимулюють комунікацію та розвивають комплексні комунікативні компетенції. Результати дослідження можуть бути використані викладачами англійської мови у вищих навчальних закладах для вдосконалення своєї методичної роботи та підвищення ефективності навчання. Запропонований модифікований аудіо-лінгвальний метод може бути адаптований до різних навчальних контекстів та рівнів володіння мовою.