ФОРМУВАННЯ ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНИХ ПОТРЕБ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА У ПЛОЩИНІ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ - ЧжaнЧ’єн (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Духовний аспект є особливим проявом людського життя, який відтворює психічний стан підростаючого покоління, що знаходить своє відображення у мистецтві і у педагогіці мистецтва. Саме вони відтворюють зміни естетичної парадигми духовного розвитку, актуалізують культурне мислення, висувають нові форми національного та індивідуального духовно-творчого буття й актуалізують методологічний вимір формування художньо-естетичних потреб здобувачів вищої освіти. У статті з урахуванням сучасних процесів модернізації вищої мистецької освіти та нових тенденцій у професійній підготовці здобувачів проаналізовано методологічні підходи, що є найбільш значущими у формуванні художньо-естетичних потреб здобувачів вищої освіти засобами хореографічного мистецтва: системний, особистісно-орієнтований, діяльнісний, аксіологічний. Актуалізовано необхідність уточнення щодо трактування поняття «методологічний підхід», що у науковому середовищі (у найширшому сенсі) пов’язується з методологією як певною сукупністю філософських методів пізнання, що досліджує взаємозв’язок і залежність системи знань та системи діяльності. Наголошено, що системний підхід сприяє формуванню відповідного адекватного формулювання сутності досліджуваних проблем у конкретних науках і вибору ефективних шляхів їх вирішення. Особистісно-орієнтований підхід схарактеризовано як планомірний, спеціально організований художньо-творчий процес, спрямований на творчий розвиток здобувачів вищої освіти з особливими художньо-естетичними потребами. Відзначено, що діяльнісний підхід як педагогічна концепція базується на визнанні активної ролі здобувача вищої освіти в художньо-творчому процесі як її суб’єкта, організації навчально-пізнавальної діяльності, будованій на взаємодії, діалозі та співпраці. Зауважено на важливості впливати на ціннісну спрямованість (інтересів, орієнтацій, почуттів, поглядів), які мають індивідуальні особливості, характеризуються ціннісною забарвленістю у процесі формування художньо-естетичних потреб здобувачів вищої освіти.