ВОКАЛЬНО-ХОРОВА МУЗИКА ІВАНА ФІЦАЛОВИЧА ДЛЯ УЧНІВ ЯК ОСНОВА ДУХОВНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ (НА ВІДЗНАЧЕННЯ 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ КОМПОЗИТОРА) - Карась, Ганна Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Розглядається вокально-хорова музика івано-франківського композитора і педагога Івана Фіцаловича (1924–2018) для дітей в контексті відзначення 100-річчя від дня його народження. Мета дослідження – проаналізувати вокально-хорові твори композитора для дітей як основу їхнього духовно-патріотичного виховання. Джерельною базою для аналізу слугує збірка Івана Фіцаловича «Ми орлята з гір Карпатських», яка вийшла друком напередодні ювілею. Серед методів дослідження заявленої проблеми кілька. Аксіологічний – застосований для розуміння важливості розвитку навиків спільного виконання хорових творів та визначення ціннісних орієнтирів у педагогічній практиці крізь призму традицій виховання підростаючого покоління, як провідного фактору вдосконалення сучасного процесу виховання у закладах спеціалізованої музичної і загальної освіти. Емпіричний метод заснований на аналізі навчального процесу у різних музичних та загальноосвітніх школах міста Івано-Франківська, вивченні ступеня інтересу до спільного хорового співу дітей через спілкування з ними. Обсерваційний метод – власний педагогічний аналіз та спостереження: участь у культурно-мистецьких акціях міста як державного службовця (завідувач відділом культури міськвиконкому, заступник міського голови, начальник управління культури ОДА) та викладача (професор університету). Вокально-хорові твори збірки високого художньо-естетичного рівня сконцентровані навколо п’яти тематичних груп: «Обряд», «Шевченкові думи», «Мамині пісні», «Веселі роздуми», «Мій раю зелений». Духовна тематика розкривається у дитячих молитвах, твори на тексти Т. Шевченка та про рідний край слугують основою патріотичного виховання, а пісні про маму та щоденні радощі збагачують емоційний дитячий світ. Твори І. Фіцаловича написані на тексти видатних українських поетів Тараса Шевченка, Івана Франка, Сидора Воробкевича, авторів другої половини ХХ століття (Бориса Олійника, Андрія Демиденка, Євгенії Лещук, Ганни Костів-Гуски, Віри Багірової). Композиції адаптовані у роботі з учнями загальноосвітніх шкіл та Української гімназії № 1 міста Івано-Франківська впродовж багатьох років, тому можуть бути поширеними в освітніх навчальних закладах України.