І. ЮЩУК І ШІСТДЕСЯТНИКИ: ВЗАЄМИНИ, ВИПРОБУВАНІ ЧАСОМ - Кузьменко, Надія Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
В умовах боротьби України за свою незалежність і цілісність спостерігається підвищена увага до життєпису й духовної спадщини педагогічних постатей минулого. Як відомо, минуле, теперішнє та майбутнє нерозривно пов’язані. Те, що проживає сьогодні наша країна, сягає своїм корінням у давнину. Трагічні події, які переживає наша держава, дали поштовх до розуміння циклічності історії та усвідомлення значущості духовної спадщини видатних діячів минулого. У цій статті на прикладі постаті І. Ющука розкрито становлення української державності. Схарактеризовано ранній період професійної діяльності Івана Ющука, починаючи з його роботи вчителем української мови та літератури у Лудинській середній школі (1957–1959), де він викладав французьку мову, хімію та основи дарвінізму. Описано важливий етап його життя в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка АН УРСР, куди він вступив як аспірант зі спеціальності «Сербська література». Особливу увагу приділено формуванню його зв’язків із представниками шістдесятництва – І. Дзюбою, І. Світличним, В. Стусом, Ю. Бадзьом. Автор розкриває суспільно-політичний контекст того часу: період «відлиги», розвиток шістдесятництва та дисидентського руху. Висвітлено драматичні моменти життя науковця, зокрема його звільнення з Інституту літератури в 1966 році через політичну неблагонадійність після проведення обшуків КДБ. Висвітлено важливі віхи життя та діяльності видатного українського мовознавця Івана Пилиповича Ющука в контексті суспільно-політичних подій другої половини XX – початку XXI століття. Розкрито його тісні зв’язки з представниками українського шістдесятництва, зокрема з В. Стусом, Ю. Бадзьом та Д. Павличком. Описано період політичних переслідувань науковця, його участь у дисидентському русі та роль у збереженні праці Ю. Бадзя «Право жити». Висвітлено внесок І. Ющука у становлення української державності через участь у створенні Всеукраїнського товариства української мови та діяльність у Демократичній партії України, де він обіймав посаду заступника голови. Окрему увагу приділено його науковій діяльності, зокрема створенню «Словника української мови VI століття» (2017 р.), що містить понад 13 000 слів слов’янського походження та має важливе значення для утвердження самобутності української мови. Підкреслено високу оцінку наукового доробку І. Ющука його сучасниками, зокрема Д. Павличком, який назвав словник «вершиною дослідницького, наукового мислення про українську мову».