ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ: ЗМІСТ ОСВІТИ - Розман, Ірина Іллівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Сучасний зміст освіти має бути багатокомпонентним і національним, бо це є об’єктивною передумовою реалізації його розвивальних і виховних функцій. Мета статті – з’ясувати сутність змісту освіти, провести аналіз змісту освіти професійної підготовки майбутніх учителів української мови та літератури на прикладі одного закладу вищої освіти України. Визначено, що зміст освіти включає систему наукових знань, практичних умінь, досвід творчої діяльності, світоглядні, моральні, естетичні ідеї та поведінку в умовах безпечного освітнього середовища. Основний фокус освітньої програми «Українська мова і література. Зарубіжна література» полягає у підготовці кваліфікованого та конкурентоздатного фахівця, який володіє необхідними базовими знаннями в галузі гуманітарних наук для успішної педагогічної діяльності в закладах загальної середньої освіти та в сфері професійного розвитку. Освітньо-професійна програма враховує новітні освітні методики, актуальні мовознавчі та літературознавчі наукові методи, знання та індивідуальний досвід науково-педагогічних працівників. За такою програмою, здобувачі майбутні учителі української мови та літератури в ДВНЗ «Ужгородськомий національний університет» отримають широкий спектр знань зі сфери гуманітарних наук. Вивчення навчальних дисциплін допоможе їм краще розуміти контекст української мови та літератури, розвине їх критичне мислення і аналітичні навички, ознайомить здобувачів з різноманітністю літературних течій і жанрів, вдосконалити писемні навички, розширить кругозір здобувачів і доповнить їхні знання. Всі освітні компоненти разом допоможуть здобувачам стати компетентними вчителями української мови та літератури.