СУТНІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФЕНОМЕНУ «ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА» У НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Кошляк, Михайло Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті здійснено історіографічний аналіз досліджень, в яких розкрито сутнісні характеристики феномену «фізична культура», виокремлено ключові аспекти вивчення проблем у теорії наукового знання. Теоретичний аналіз еволюції поняття «фізична культура» показує зміну її концептуально-методологічних основ. Починаючи з середини 90-х рр. ХХ століття, коли епіцентром суспільного розвитку постають проблеми формування самої людини, розширюється вивчення фізичної культури поряд з вищезазначеними аспектами в психологічному, соціологічному, культурознавчому та інших аспектах знання. Це породило ряд теорій, які в значній мірі допомагають вирішувати проблему її формування і розвитку в системі фізкультурної освіти. Встановлено, що у теорії фізичної культури більш виразною стає тенденція до переважання філософсько-культурологічного підходу, що застосовують у вивченні феномену фізичної культури та способу її формування кожним індивідом. Специфічність феномену фізичної культури полягає насамперед у тому, що вона природним чином поєднує соціальне й біологічне в особистості. Фізична культура як феномен загальної культури – унікальна. Органічним компонентом формування фізичної культури слід вважати поняття «фізичне виховання», яке трактується вченими як соціально-педагогічний процес, спрямований на зміцнення здоров’я, гармонійного розвитку форм і функцій організму людини. При багатьох підходах поняття «фізична культура» має наступні сутнісні характеристики: є соціальний інститут; є частиною культури суспільства з притаманними її загальнокультурними цінностями (духовними і матеріальними), а також функціями (виховною, освітньою, пізнавальною, нормативною, ціннісно-орієнтаційною, комунікативною); є стійкою якістю особистості; передбачає використання рухової активності у якості фактора фізичного розвитку і фізичної підготовки до життєвої діяльності. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у розкритті поглядів вчених на особливості формування фізичної культури майбутніх педагогів у закладах вищої освіти.