ФОРМУВАНЯ ПРОЄКТНО-ДИЗАЙНЕРСЬКОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ - Савченко, Лариса Олексіївна; Саф’ян, Карина Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
В умовах реформування системи освіти проєктно-дизайнерська культура майбутніх учителів стає важливим елементом, що визначає зміцнення авторитету й конкурентоспроможності України на міжнародній арені. У результаті проведеного аналізу професійної діяльності майбутніх вчителів виявлена проблема неузгодженості спільної роботи викладача і студента, не досягається необхідний остаточний ефект дизайнерського проєктування. Нами обґрунтовано необхідність підвищення рівня підготовки фахівців з дизайну в закладах вищої освіти, зокрема з образотворчих\технологічних дисциплін, що може суттєво розширити можливості дизайну в освітній сфері. Проєктно-технологічна діяльність зараз активно застосовується на уроках технології та мистецтва в основній та старшій школі, вона покладена в основу сучасних програм навчання для школи. Проєктно-дизайнерська культура це феномен перетворення предметного середовища у всіх сферах і областях життєдіяльності людей, створення предметів, які мають культурні цінності, об’єкти дизайну несуть на собі відбиток часу, рівень технічного прогресу і соціально-політичного облаштування суспільства. На етапі експериментальної роботи (проєктно-технічному) ми намагались спрямувати викладачів і студентів активізувати позитивне ставлення до дизайн проєктування в професійній діяльності; стимулювати розвиток потреби до вивчення теорії дизайн проєктування; сприяти прийняттю смислової установки студентів на освоєння дизайнерських умінь. Нами було запропоновано дизайн проєкти з дисципліни «Дизайн одягу та аксесуарів». Дизайн-проєкт «Fashion-батл – дизайнерів одягу». Головними і загальними для студентів є вміння розробляти оригінальні за дизайнерським задумом та виконанням витвори, творчо вирішувати композиційні, колористичні і технічні завдання. Розробка дизайн проєктів сприяло вирішенню творчих завдань для виконання яких пропонується використання різного підходу створення іміджу людини – одягу. Подальшу роботу вбачаємо у розробці моделі формування проєктно-дизайнерської культури майбутніх учителів.