СТАНОВЛЕННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ШКОЛЯРІВ ДО ЕТНОКУЛЬТУРНИХ ТРАДИЦІЙ РОДИНИ ЗАСОБАМИ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА ЗА ЧАСІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ - Растригіна, Алла Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті висвітлено проблему становлення у школярів ціннісного ставлення до етнокультурних родинних традицій, яке розглянуто як багатовимірне явище, що поєднує пізнавальний, емоційно-естетичний і діяльнісний компоненти. Наголошено, що в умовах незалежності України зросло усвідомлення важливості збереження сімейної обрядовості, народнопісенної спадщини, локальних звичаїв і традицій, проте досі не вирішено низку питань, пов’язаних із пошуком дієвих педагогічних механізмів залучення школярів до вивчення, розуміння, відтворення та ціннісного ставлення до автентичних етнокультурних родинних традицій. Обґрунтовано доцільність використання музичного мистецтва як одного з найефективніших засобів становлення у школярів стійкого ціннісного ставлення до культурно-історичних надбань власної родини. Проаналізовано наукові дослідження українських учених у галузі історії педагогіки й мистецької освіти, а також розкрито практичні способи інтеграції музики у навчально-виховний процес: від проєктної діяльності до спільних заходів із залученням батьків і громади. Розглянуто шляхи розширення змісту й форм музичного виховання, які допоможуть посилити мотивацію учнів до збереження й популяризації сімейних свят, обрядів, ритуалів. Зроблено висновок про актуальність і перспективність подальших досліджень, спрямованих на поглиблення взаємозв’язку між музичним мистецтвом та етнокультурною родинною традицією.