ПАТЕНТУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ МЕТОДІВ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ГРАФІЧНО-ТВОРЧОЇ ПІДГОТОВКИ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ МЕТОДУ ГРАФІЧНО-ХУДОЖНЬОГО КОНСТРУЮВАННЯ - Гедзик, Андрій Миколайович; Мелентьєв, Ярослав Олегович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Аналізуючи останні дослідження із графічно-творчої підготовки школярів привертають увагу різноманітні методики, які використовуються в процесі формування творчих компетентностей таких як, креслярські, графічні, художні. У авторів різноманітних методик завжди виникали питання, яким чином можливо запатентувати авторську методику, тому у статі приділено увагу патентування педагогічних методів в різних країнах та в Україні Розробка методу графічно-художнього конструювання ґрунтувалась на аналізі технологій формування творчих здібностей. Тому виникає проблема, яким чином, відповідно до Українського патентного законодавства можливо, або не можливо запатентувати методику графічно-художнього конструювання, яка формує та підвищує творчі здібності школярів. В процесі розробки заявки на корисну модель «Метод графічно-художнього конструювання» було розроблено обладнання у вигляді лекал та шаблонів, які являють собою «Графічно-художній конструктор» і наочно демонструють метод графічно-художнього конструювання. Цей метод ілюструється рисунками етапів використання методики. Такий висновок було зроблено відповідно до аналізу Українського патентного законодавства, де не можливо запатентувати педагогічну методику графічно-художнього конструювання, яка формує та підвищує творчі здібності школярів, але педагогічна методика, що описана у літературних джерелах може бути об’єктом авторського права. У статті зроблено висновок, що патентування педагогічних методів здійснювалось тільки за кордоном, а відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» педагогічний метод не може бути запатентований. Отже заявка на корисну модель «Метод графічно-художнього конструювання» не відповідає визначенню процесу (способу) як об’єкту технології за п. 2.3.2 Правил, оскільки сукупність дій, яка зазначена у формулі корисної моделі, не спрямована на досягнення певного технічного результату. На основі аналізу різноманітних методик нами був розроблений «Метод графічно-художнього конструювання», який може бути об’єктом авторського права описаним у літературних джерелах, на які отримано авторське свідоцтво на твір. Так в статті описаний метод навчання «Метод графічно-художнього конструювання», направлений на молодших школярів, який ілюструється рисунками етапів використання методики. У висновках статті визначені перспективи подальших досліджень, що графічно-творча підготовка старших школярів буде проводиться винятково з використанням комп’ютера в спеціалізованому програмному забезпеченні, але лекала і шаблони як і раніше можуть використовуються в художніх цілях, при ручній роботі із тканиною, шкірою тощо.