ВИКЛАДАННЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОСВІТИ - Стець, Галина Володимирівна; Кишакевич, Світлана Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена одній з актуальних проблем цифровізації мистецької освітньої галузі, а саме впровадження цифрових ресурсів в освітнє музичне середовище. Зокрема, розкривається специфіка застосування педагогом інформаційно-комунікаційних технологій у процесі викладання музичного мистецтва. Основна увага зосереджується на висвітленні популярних цифрових програм, які застосовуються у педагогічній діяльності вчителя та спрямовані на формування пізнавального інтересу в учнів до музичного мистецтва, навичок концертної діяльності та сценічної витримки, розвиток їхніх музичних здібностей. На основі аналізу наукових джерел доведено, що активне застосування цифрових технологій при викладанні музичного мистецтва сприяє модернізації мистецької освіти та відповідно зумовлює попередню професійну підготовку фахівців в означеній сфері. Зазначається також, що підготовка майбутніх вчителів музичного мистецтва щодо роботи з цифровими технологіями повинна здійснюватися із забезпеченням відповідних та належних умов стосовно їхнього освоєння. В статті наголошується, що активне впровадження цифрових освітніх ресурсів у педагогічній діяльності вчителів музичного мистецтва створює широкі можливості для удосконалення професійної майстерності та демонстрації власних методик шляхом відвідування різноманітних відкритих онлайн майстер-класів, вебінарів, тренінгів, проведення відеопрезентацій. Акцентується також, що застосування сучасних цифрових технологій у викладанні музичного мистецтва відкриває перед вчителем широкі можливості в удосконаленні проведення уроків. Наявність в інтернет-просторі великої кількості різного роду інтернет-представництв, що володіють мистецькими галереями, музеями, центрами тощо дозволяє педагогу креативно підійти до підготовки уроку, провівши його у формі віртуального туру чи онлайн-екскурсії. Доведено, що використання цифрових платформ, які характерні впровадженнями інновацій в педагогічній діяльності вчителя музичного мистецтва сприяє зацікавленню учнями цим видом мистецтва, розширює можливості щодо форм та методів проведення уроку, роблячи його більш оригінальним, захоплюючим та креативним.