САМОРОЗВИВАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ОСОБИСТОСТІ - Стрижаков, Артем Олегович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Діяльність, яку виконує особистість, чи її зміна приводять до зміни відносин між людьми, д яких із власної волі чи мимоволі залучається особистість. Однак було б не зовсім вірно однобічно розглядати цей процес і не бачити, як відносини, в які вступає особистість з іншими людьми, зі свого боку, мають зворотній вплив на якість і темпи особистісної діяльності. Вони можуть гальмувати або ж прискорювати, чи вдосконалювати виконання діяльності. У цьому випадку враховується вся сукупність суспільних відносин : як ті, що прийнято називати матеріальними, так і ті, які називаються ідеологічними. Вплив суспільних відносин на діяльність особистості чітко спостерігається в тому випадку, коли ми звертаємося до аналізу різних типів програм соціальної діяльності людини. Як відомо, в основі особистості лежать відносини підпорядкованості людської діяльності, що породжується ходом їх розвитку. На основі підпорядкованості певних видів людської діяльності встановлюється і певна система суспільних відносин, до якої включена особистість. Суттєву роль у поясненні взаємин суспільних відносин та особистості має диспозиційна теорія. Диспозиційна теорія має на меті подати суспільну систему як сітку позицій з відповідними цим позиціям нормативними розпорядженнями щодо необхідної особистості, виявити причини невідповідності реальної поведінки особистості, ціннісним орієнтаціям особистості та знайти методи усунення такої невідповідності. Важливим моментом є якісна характеристика самих ціннісних орієнтацій, міра їх відповідності прогресивним тенденціям розвитку суспільних і колегіальних цінностей. Позиції і диспозиції тісно пов’язані з характеристикою рольової теорії особистості. Соціальні ролі особистості пов’язані з різноманіттям видів діяльності, які виконує особистість. Відтак, вони залежать від суспільних відносин. Повністю можна погодитися із твердженням про те, що поняття ролі є поняттям психології, навіть соціальної психології, в той час як його справжня суть знаходиться на рівні суспільних відносин, які самі по собі не мають психологічної форми.