ЧИТАННЯ ЯК ЗАСІБ ОВОЛОДІННЯ НІМЕЦЬКОЮ МОВОЮ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ - Токарєва, Тетяна Станіславівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається проблема оволодіння умінням читання як важливим видом рецептивної мовленнєвої діяльності у процесі навчання іноземних мов, зокрема німецької, на спеціальних мовних факультетах. Читання, як одна з основних форм комунікації, є важливим аспектом підготовки майбутніх учителів іноземних мов, оскільки воно не лише забезпечує засвоєння мови, але й сприяє професійному зростанню майбутнього вчителя. Та як підготовка вчителя іноземної мови передбачає постійне опрацювання різноманітних текстів, уміння читати тексти різних типів і стилів стає необхідними для формування здатності до глибокого розуміння і інтерпретації текстової інформації. Автором статті проаналізовано роботи як вітчизняних, так і зарубіжних дослідників, які вивчали особливості оволодіння умінням читання в контексті навчання іноземним мовам. Такі автори, як С.Ю.Ніколаєва, Н.Ф.Бориско, О.Б.Бігич, а також міжнародні фахівці Г.Вестгоф і Х.-Ю.Ганчель, детально досліджували різні види читання, організацію роботи з текстами для читання, а також методи підвищення ефективності розуміння тексту через вправи та також методи підвищення ефективності розуміння тексту через вправи та завдання. Однак, питання інтеграції читання у професійну підготовку вчителя іноземних мов залишається актуальним, зокрема з огляду на розвиток комунікативної компетентності студентів і потребу в удосконаленні методики викладання. Метою статті є дослідження умінь читання як засобу оволодіння німецькою мовою у контексті підготовки майбутніх учителів іноземних мов. Особливу увагу приділено розгляду різних видів читання, таких як ознайомлювальне, вивчаюче та пошукове, а також аналізу вправ, що сприяють розвитку цих умінь. Стаття також звертає увагу на важливість підготовчого етапу роботи з текстом, зокрема на завдання, які допомагають студентам зрозуміти контекст і полегшити сприйняття матеріалу. Стаття пропонує детальний аналіз методичних підходів до роботи з текстами різних типів і рівнів складності, що використовуються на заняттях з німецької мови для студентів педагогічних спеціальностей. Вони акцентують увагу на важливості формування професійно орієнтованої компетентності у читанні, що дозволяє майбутнім учителям ефективно використовувати іноземну мову у професійній діяльності. У висновках зазначено, що формування умінь читання має бути організоване за етапами: від попереднього ознайомлення з текстом до детального аналізу та критичної інтерпретації прочитаного. Також підкреслено важливість інтеграції вправ для розвитку інших мовленнєвих умінь, таких як усне і письмове мовлення, що сприяють підвищенню комунікативної компетентності студентів.