ІННОВАЦІЇ В ПОЧАТКОВІЙ ОСВІТІ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Цуканова, Наталія Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Інновації в початковій освіті є ключовим чинником у підвищенні ефективності навчального процесу та формуванні необхідних компетентностей у дітей. Впровадження сучасних методик дозволяє розширити можливості для індивідуалізації навчання, підвищення мотивації учнів і покращення їхніх академічних результатів. У статті проаналізовано зарубіжний досвід інновацій в освіті. Встановлено, що одним із основних напрямів є використання цифрових технологій, включаючи інтерактивні дошки, планшети, освітні додатки та адаптивні платформи. Ці інструменти широко застосовуються в зарубіжних країнах та дозволяють створити персоналізоване навчальне середовище, що відповідає потребам кожного учня. Проєктно-орієнтоване навчання (Project-Based Learning) і STEAM-освіта сприяють розвитку навичок критичного мислення, творчості та командної роботи. Вони допомагають учням застосовувати знання на практиці та залучають їх до активного пізнавального процесу. Гейміфікація навчання, впровадження елементів гри у процес викладання, дозволяє підвищити мотивацію та зацікавленість учнів. Такі платформи, як Classcraft і Kahoot!, стали ефективними інструментами для залучення дітей до навчального процесу. З’ясовано, що використання сучасних технологій, інтеграція проєктного навчання, гейміфікація, STEAM-методи та соціально-емоційне навчання допомагають зробити освітній процес більш цікавим, доступним та результативним. Подальше впровадження цих підходів сприятиме підготовці дітей до викликів сучасного світу. Особливу роль відіграє підготовка вчителів до впровадження інноваційних технологій. Вона включає теоретичну та практичну підготовку, психолого-педагогічну підтримку, методичний супровід і рефлексію професійного досвіду, що дозволяє забезпечити успішне використання нових підходів у навчанні. Подальші дослідження в цій сфері мають бути зосереджені на удосконаленні методик застосування технологій у навчанні, їх впливі на освітні результати та розробці нових педагогічних стратегій, що відповідатимуть сучасним викликам початкової освіти.