ШКІЛЬНА ЛІТЕРАТУРНА ОСВІТА УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ: ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Бондар, Тамара Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена аналізу трансформаційних процесів у шкільній літературній освіті України в умовах євроінтеграції. Розглядаються інноваційні підходи до викладання літератури, зокрема компетентнісний підхід, інтерактивні технології, та інтеграція літератури з іншими дисциплінами. Проаналізовано особливості розвитку літературної освіти в контексті європейських тенденцій, зокрема: утвердження ідей демократизації та гуманізації навчання, розроблення оновлених освітньо-галузевих стандартів, переакцентування освітніх цілей на основі компетентнісного підходу, збагачення та осучаснення методичного інструментарію, інтегрування змісту, форм, методів і засобів навчання, впровадження відповідних суспільним запитам педагогічних технологій (пріоритет надається особистісно орієнтованим), широке застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Пріоритетними тенденціями освіти ХХІ століття, зокрема літературної, є її глобалізація та інтернаціоналізація. Наголошено на впровадженні компетентнісного підходу, інтеграції української та світової літератури, використанню цифрових технологій у навчальному процесі. Автор зазначає на необхідності оновлення канону, розвитку критичного мислення учнів та підвищення кваліфікації педагогів відповідно до літературних європейських освітніх стандартів. Наведено фрагмент інтегрованого уроку української мови та літератури, який можна використовувати для формування комунікативної компетентності здобувачів освіти. Простежується використання методу проєктів, який спрямований на формування соціально значущих умінь працювати в команді, ставити цілі, планувати власну діяльність, здійснювати інформаційний пошук, ефективно працювати з інформацією. Увага приділена перспективам розвитку літературної освіти через співпрацю з міжнародними освітніми ініціативами та впровадження сучасних педагогічних технологій.