МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ ЧИТАЦЬКОЇ МОТИВАЦІЇ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ В БАЗОВІЙ ШКОЛІ (НА ПРИКЛАДІ ВИВЧЕННЯ ТВОРЧОСТІ І.ФРАНКА) - Прокопович, Лідія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядаються ефективні методи підвищення читацької мотивації учнів базової школи на уроках української літератури, зосереджена увагу на формуванні читача, читацької компетентності. Автором зазначено на актуальності педагогічної проблемою, оскільки в умовах розвитку інформаційних технологій помітним є згасання інтересу учнів до художнього слова, що негативно позначається на їхньому подальшому житті. Закцентовано увагу на тому, що основна мета сучасної літературної освіти – сформувати уважного читача з добре розвиненими творчими, розумовими, пізнавальними здібностями, який у процесі роботи над твором, максимально наближаючись до авторського задуму, готовий до критичної, виваженої оцінки. Автором зазначено, що великої значущості при формуванні читацької мотивації є вивчення творчості І. Франка. Проаналізовано сучасні підходи до викладання, зокрема інтерактивні методи навчання, гейміфікацію, використання цифрових технологій, проєктну діяльність та міжпредметні зв’язки. Окремо виокремлено метод «буктрейлера», наголошено на тому, що розглянута автором технологія, на відміну від презентації, дає широкі можливості для розкриття творчих здібностей учнів. Виходячи з особливостей освітній буктрейлер реалізовує головний методологічний принцип навчання ‒ інтеграція не тільки знань з різних областей, але й предметних та міжапредметних компетенцій. В процесі використання створяється не розрізнена, мозаїчна, а цілісна читацька уява про літературний факт, твір літератури, або літературне явище. Проілюстровано практичні рекомендації щодо впровадження інноваційних методик, спрямованих на активне залучення школярів до читання та аналізу художніх текстів, особлива увага приделена створенню «буктрейлерів». Результати дослідження можуть бути корисними для вчителів української літератури, методистів та освітян, зацікавлених у вдосконаленні освітнього процесу та підвищенні мотивації учнів до читання.