ГОТОВНІСТЬ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ДО МІЖНАРОДНОЇ КОМУНІКАЦІЇ ЯК НАУКОВА ПРОБЛЕМА - Акімова, Ольга; Жовнич, Олеся; Ігнатова, Олена; Подуфалова, Катерина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність формування готовності майбутніх офіцерів Збройних Сил України до міжнародної комунікації в умовах зростаючої взаємодії з міжнародними безпековими структурами. Зважаючи на сучасні виклики глобального безпекового середовища, автори визначають готовність до міжнародної комунікації як інтегральну особистісно-професійну якість, що включає мовний, міжкультурний, психологічний та професійний компоненти. Розкрито зміст цього поняття в контексті військової освіти, окреслено структурні складові, педагогічні умови та чинники, що впливають на формування готовність майбутніх офіцерів Збройних Сил України до міжнародної комунікації. Особливу увагу приділено мовній підготовці курсантів, розвитку міжкультурної компетентності, моделюванню комунікативних ситуацій у багатонаціональному середовищі, а також застосуванню цифрових освітніх інструментів. Здійснено аналіз наукових підходів до розуміння феномену міжнародної комунікації у військовій сфері. Узагальнено перспективні напрями вдосконалення змісту та методів навчання у вищих військових закладах освіти. У висновку зазначається, що готовність до міжнародної комунікації є необхідною складовою професійної діяльності офіцера ЗСУ, яка потребує системного науково-педагогічного супроводу. Особливої уваги потребує вдосконалення змісту мовної підготовки з орієнтацією на військову термінологію, розширення практик міжкультурного навчання та впровадження інноваційних педагогічних підходів, зокрема симуляційного моделювання. Важливим є використання цифрових освітніх технологій, які відкривають нові можливості для індивідуалізації навчання, залучення автентичних матеріалів та формування інтегративної компетентності. Формування готовності до міжнародної комунікації має здійснюватися в умовах поєднання лінгвістичної, міжкультурної, психологічної та професійної підготовки, з урахуванням гуманістичних засад і вимог сучасного безпекового середовища.