НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИХ ЦЕНТРІВ - Зубрицький, Ігор; Смеречак, Леся (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Ключова роль у процесі реалізації права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти відводиться інклюзивно-ресурсним центрам, які забезпечують комплексну підтримку дітей, їхніх батьків та педагогів шляхом проведення оцінки потреб, надання консультативної, корекційно-розвиткової й психологічної допомоги. Авторами здійснено комплексний аналіз сучасного нормативно-правового забезпечення діяльності інклюзивно-ресурсних центрів в Україні в умовах воєнного стану; проаналізовано новітні стандарти щодо формування сучасного освітнього середовища для осіб з особливими освітніми потребами; наголошено, що рівноправний доступ осіб з особливими освітніми потребами до якісної освіти трактується в таких вимірах якості освіти як: ефективність, результативність, рівність, відповідність їхнім потребам, відповідність очікуванням суспільства; акцентовано увагу на тому, що на період дії воєнного стану передбачено створення умов в ІРЦ для психологічної підтримки дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та/або були змушені залишити місця постійного проживання. Встановлено, що в умовах воєнного стану нормативно-правові акти було оперативно адаптовано до нових викликів – зокрема, передбачено розширення повноважень ІРЦ щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб та дітей, які зазнали травматичного досвіду. Надалі пріоритетами мають стати гармонізація національного законодавства з міжнародними стандартами, удосконалення Положення про ІРЦ з урахуванням практичного досвіду та забезпечення нормативної підтримки міжвідомчої співпраці на рівні територіальних громад. Перспективи подальших наукових розвідок вбачаємо у поглибленому вивченні практичної реалізації положень чинного законодавства щодо діяльності ІРЦ в умовах воєнного стану, а також у дослідженні можливостей адаптації міжнародного досвіду до національної освітньої політики у сфері інклюзії.