ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ - Дейниченко, Григорій; Лазарєва, Тетяна; Лазарєв, Микола; Цихановська, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається актуальна проблема формування компетентності з інтелектуальної власності у майбутніх фахівців харчової галузі в умовах сучасного освітнього простору. Зазначено, що стрімкий розвиток харчової промисловості потребує кваліфікованих спеціалістів, які не лише володіють фаховими знаннями й уміннями, а й здатні захищати результати своєї професійної діяльності, впроваджувати нові технологічні рішення, забезпечуючи їх правову охорону. Авторами обґрунтовано необхідність впровадження у систему фахової підготовки педагогічних умов, що сприяють формуванню зазначеної компетентності. У межах дослідження визначено низку педагогічних умов, які забезпечують ефективне формування компетентності з інтелектуальної власності у майбутніх фахівців харчової галузі. До них віднесено: ціннісно-мотиваційні умови, що сприяють формуванню усвідомленого ставлення студентів до значущості інтелектуальної власності; удосконалення змістових і структурних компонентів освітнього процесу шляхом інтеграції тематики інтелектуальної власності у зміст фахових дисциплін; розроблення міждисциплінарних курсів, які поєднують знання з харчових технологій, права, економіки та маркетингу; застосування практико-орієнтованих методів навчання, що забезпечують засвоєння знань через реальні кейси, проєктну діяльність та моделювання професійних ситуацій; створення сучасного інформаційно-освітнього середовища, яке надає доступ до актуальних правових ресурсів, патентних баз, електронних платформ і онлайн-спільнот. Авторами підкреслено, що реалізація запропонованих педагогічних умов дозволяє значно підвищити якість підготовки майбутніх фахівців, розвинути в них правову культуру, сформувати навички роботи з об’єктами інтелектуальної власності та створити умови для професійного розвитку в умовах конкурентного ринку. Перспективами подальших досліджень визначено розроблення методик інтеграції тематики інтелектуальної власності у фахові дисципліни, створення міждисциплінарних електронних курсів та апробацію практико-орієнтованих навчальних проєктів у партнерстві з підприємствами харчової промисловості.