ТЕХНОЛОГІЇ ЗАСТОСУВАННЯ ТРЕНАЖЕРНИХ ЗАСОБІВ У СИСТЕМІ АТЛЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Зайцева, Юлія; Хоменко, Павло; Бондаренко, Віктор (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розкрито науково-методичні засади впровадження тренажерних засобів навчання в систему атлетичної підготовки здобувачів вищої освіти. У центрі дослідження – освітній компонент «Тренажерні засоби навчання», який представлено як ефективний інструмент формування загальних та фахових компетентностей та досягнення програмних результатів навчання, необхідних для роботи з сучасним тренажерним обладнанням в освітньому, оздоровчому та спортивному контекстах. Окрему увагу приділено опису навчально-методичного забезпечення освітнього компонету, включаючи робочу навчальну програму, силабус, лекційні матеріали, методичні рекомендації до практичних занять, індивідуальних і самостійних завдань, а також критерії оцінювання й засоби контролю знань студентів. Показано, що освітній процес організовано на основі міждисциплінарного підходу, що поєднує знання з анатомії, фізіології, біомеханіки, теорії та методики фізичного виховання ті інших освітніх компонентів. Зміст дисципліни спрямований на формування у здобувачів вищої освіти професійно-педагогічних знань та навичок, пов’язаних із використанням сучасних тренажерів у фізичному вихованні, атлетичній підготовці та оздоровчій діяльності. У рамках курсу розглядається історія розвитку тренажерної техніки, класифікація та функціональні особливості тренажерів, методика їх застосування в освітньому процесі. Значну увагу приділено питанням безпеки, індивідуалізації тренувального процесу та ролі тренажерів у реабілітації й лікувальній фізичній культурі. Дисципліна забезпечує інтеграцію теоретичних знань із практичними вміннями, що сприяє підготовці конкурентоспроможного фахівця у сфері фізичної культури та спорту. Проаналізовано результати впровадження освітнього компонента, акцентовано на його практичній спрямованості, яка дозволяє студентам не лише засвоїти теоретичний матеріал, але й набути конкретних практичних умінь, необхідних для реалізації тренувального процесу з використанням тренажерів у роботі з різними віковими категоріями. Представлено чітко сформульовані очікувані результати навчання, які охоплюють як знання матеріально-технічної бази, так і навички проведення тренувань фізкультурно-оздоровчої і спортивної спрямованості, дотримання техніки безпеки, індивідуалізації підходів до занять та профілактики травматизму.