ПРАЦЕОХОРОННА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Глінчук, Юлія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті актуалізується питання впливу загальноосвітнього середовища на суб’єктів освітнього процесу. Зазначається, що внаслідок дії негативних освітніх чинників здобувачі освіти та вчителі масово втрачають своє здоров’я. Така ситуація становить загрозу для забезпечення сталого розвитку, а тому потребує вирішення. Стверджується, що дієвим шляхом вирішення означеної проблеми є вдосконалення працеохоронної підготовки майбутніх учителів як підготовки до збереження життя, здоров’я й працездатності суб’єктів загальноосвітнього середовища. Констатовано, що готовність до збереження життя, здоров’я й працездатності суб’єктів загальноосвітнього середовища декларовано освітнім законодавством, стандартами вищої освіти та професійними стандартами. На основі аналізу теоретичних аспектів досліджуваної проблеми встановлено, що в сучасних умовах зорієнтованість на сталий розвиток стала властивістю системи освіти. На основі аналізу практичних аспектів досліджуваної проблеми виявлено значну кількість недоліків: нерозуміння значущості працеохоронної підготовки майбутніх учителів для забезпечення сталого людського розвитку; зведення працеохоронної підготовки до загальнооздоровчих ідей; неврахування першопричин втрати здоров’я суб’єктами освітнього процесу (порушення санітарно-гігієнічних норм, обмеження рухової активності, надмірне стресове навантаження, велика відповідальність і багато чого іншого). Мета публікації – висвітлення особливостей працеохоронної підготовки педагогів у контексті забезпечення сталого людського розвитку. Обгрунтовується авторська позиція щодо вдосконалення працеохоронної підготовки майбутніх учителів у контексті забезпечення сталого розвитку: наявність у освітній програмі працеохоронної дисципліни, професійна спрямованість змісту цієї дисципліни та ефективні технології її викладання. Пропонуються напрями подальших досліджень: вивчення можливостей неформальної освіти для працеохоронної підготовки майбутніх учителів; формування навичок моніторингу та аналізу стану охорони праці в закладі освіти; формування компетентності з управління охороною праці в закладах освіти.