ОСНОВНІ АСПЕКТИ ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ В ХОРОВОМУ КЛАСІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Варганич, Галина; Жилкіна, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглянуті основні аспекти впровадження дистанційного навчання в освітньому процесі закладу вищої освіти. Безпрецедентність ситуації полягає в тому, що дистанційне навчання в умовах воєнного стану є єдиною можливою формою освітнього процесу. У сучасних умовах виникає потреба в отриманні вищої освіти дистанційно, що дає змогу навчатися без відриву від виробництва, а також отримувати вищу освіту людям з обмеженими можливостями. Дистанційне навчання, що неочікувано на досить тривалий час стало єдиним способом здобуття освіти практично у всіх її ланках, спонукає науковців і практиків шукати ефективні форми і методи викладання мистецьких дисциплін та знаходити нові акценти в традиційних, які б були дієвими і вже в нових форматах – дистанційного навчання. Розглянуто причини, які зумовили потребу трансформації хорового мистецтва засобами комп’ютерних технологій та їхні можливості використання у створенні віртуального хору. У статті розкривається поняття «віртуальний хор» в умовах дистанційної освіти. Відзначаються позитивні та негативні характеристики дистанційної освіти, детально розкриваються методи роботи з віртуальним хором в дистанційному форматі. Головною відмінністю дистанційного навчання від традиційної форми викладання освітнього процесу є те, що в його основі лежить самостійна пізнавальна діяльність здобувачів вищої освіти. Тому залучення здобувачів вищої освіти в активну пізнавальну діяльність, формування у них навичок роботи з інформацією та опанування способів навчання сприятиме розвитку самоосвіти. На власному досвіду авторів статті розглянуті основні аспекти дистанційної освіти репетиційного процесу аматорського колективу хору «Світанок» в умовах воєнного стану. Дистанційне навчання сприяє формуванню таких особистісних якостей як активність, самостійність, креативність, творчість, відповідальність, цілеспрямованість тощо. Але проблеми дистанційної освіти у сфері музичного мистецтва не дозволяють говорити в позитивному ключі про її перспективність. Відповідно, застосування дистанційної освіти під час воєнного стану на виконавських відділеннях музичних освітніх закладів слід розглядати виключно як вимушену форму освітнього процесу.