ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ СПОРТИВНОГО ТРЕНЕРА В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ, ПСИХОЛОГІЧНИХ ТА ІННОВАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ - Дубовой, Олександр; Дубовой, Володимир; Андрєєв, Максим; Павлов, Роман; Сіпакова, Дар’я (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено комплексне теоретичне узагальнення професійної діяльності спортивного тренера в умовах динамічних змін сучасного суспільства, зокрема в контексті освітніх реформ, соціокультурних викликів та впровадження цифрових технологій у спортивну галузь. На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних джерел наукової літератури висвітлено ключові фактори, що обумовлюють ефективність тренерської діяльності: високий рівень педагогічної майстерності, емоційно-вольова і психологічна стійкість, інноваційна гнучкість, аналітичність мислення, креативність у прийнятті рішень, а також соціальна відповідальність перед спортсменом і суспільством загалом. Наголошено, що сучасний спортивний тренер – це не лише носій професійних знань і навичок у сфері фізичної підготовки, а й багатофункціональний фахівець, який виконує роль наставника, психолога, лідера команди, фасилітатора освітнього середовища, промоутера цінностей здоров’я та активного способу життя. Професійна підготовка тренера повинна мати міждисциплінарний характер і охоплювати широкий спектр компетентностей: від методико-технологічної обізнаності до здатності управляти комунікативною, мотиваційною, емоційною та когнітивною сферою спортсменів різного віку і рівня підготовленості. Особливу увагу приділено психологічним аспектам діяльності тренера, включно з умінням створювати позитивний мікроклімат у команді, формувати довірливі стосунки з вихованцями, забезпечувати індивідуалізацію тренувального процесу з урахуванням психофізіологічних особливостей. Акцентовано на значущості цифрових технологій: інструментів відеоаналізу, мобільних застосунків, онлайн-платформ, що сприяють ефективному моніторингу стану спортсменів, корекції навантаження та прогнозуванню результатів. Узагальнено зарубіжний досвід підготовки тренерських кадрів, що ґрунтується на принципах академічної мобільності, міждисциплінарності, адаптивності до викликів часу та дотриманні етичних норм професії. Отримані результати становлять теоретичне підґрунтя для модернізації підготовки тренерських кадрів в Україні з урахуванням міжнародних освітніх стандартів.