МІСЦЕ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДОГО ПОКОЛІННЯ В ТВОРЧІЙ СПАДЩИНІ А. МАКАРЕНКА - Кошляк, Михайло (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Важливим аспектом педагогічної науки, спрямованої на формування теоретичних і практичних засад національного виховання підростаючого покоління, є вивчення й узагальнення вітчизняного педагогічного досвіду фізичного виховання дітей і молоді, оскільки наукове вирішення сучасних освітніх проблем неможливе без знання педагогічної спадщини минулого. У статті розглянуто проблему фізичного виховання молоді в педагогічній спадщині А. Макаренка. Встановлено, що погляди А. Макаренко на фізичне виховання займали значне місце в його педагогічній спадщині і були важливим явищем у педагогіці. Вони спиралися на міжпредметні знання, поєднання теоретичних і практичних матеріалів, відзначалися широтою і глибиною висвітлення питань, сприяли утвердженню наукового підходу до фізичного виховання у педагогіці, були відповіддю в науці на запити практики. Мета фізичного виховання, на думку А. Макаренка, не зводиться виключно до зміцнення здоров’я, розвитку фізичних здібностей, а розв’язує через нього й освітні завдання, завдання естетичного, морального та трудового виховання. Фізичну культуру педагог розглядав як один із важливих засобів формування цілеспрямованої, відповідальної, сповненої життєвих інтересів особистості, а фізичне виховання – як складову частину всього процесу виховання й освіти людей, підготовки їх до самостійної трудової діяльності. Велику увагу А. Макаренко приділяв організації фізичного виховання і фізичної підготовки, наголошуючи на комплексному підході, умілому поєднанні шкільної роботи з позакласною і позашкільною спортивно-масовою та оздоровчою роботою. Здійснений аналіз теорії й практики фізичного виховання в спадщині А. Макаренка репрезентує можливості не лише подальшого вивчення означеної проблеми, а й практичного втілення позитивного історико-педагогічного досвіду в реалії вітчизняної системи освіти на сучасному етапі. Подальшого розгляду потребують організаційні та змістові аспекти фізичного виховання в історії вітчизняної педагогіки.