ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ І НЕВЕРБАЛЬНА КОМУНІКАЦІЯ В ПІДГОТОВЦІ ДИРИГЕНТА-ХОРМЕЙСТЕРА: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ТА ПРАКТИЧНІ ОРІЄНТИРИ - Раструба, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі модернізації системи фахової підготовки диригентів-хормейстерів в умовах сучасних соціокультурних викликів, зокрема війни, цифрового перевантаження та зростання психологічної напруги в суспільстві. Автор обґрунтовує, що в таких обставинах ключовими компонентами професійної компетентності диригента стають емоційний інтелект (ЕІ) та навички ефективної невербальної комунікації, які в традиційних освітніх програмах часто залишаються поза увагою. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та практичне висвітлення значення ЕІ та невербальної комунікації у професійному становленні диригента-хормейстера, а також розроблення конкретних рекомендацій щодо їх інтеграції в освітній процес. Особливу увагу приділено нейропсихологічним аспектам диригування. Розглядається, як у процесі роботи з хором активізуються префронтальна кора, лімбічна система та система дзеркальних нейронів, що безпосередньо сприяє розвитку саморегуляції, емпатії та інтегративного мислення. Водночас наголошується на проблемі зниження базового рівня підготовки абітурієнтів та ризиках використання спрощених методів навчання (копіювання), які гальмують розвиток індивідуальної емоційної виразності. Як практичне рішення, автор пропонує системний підхід до оновлення освітніх програм, що включає розробку та впровадження спеціалізованих навчальних модулів для бакалаврського та магістерського рівнів. Ці модулі охоплюють основи ЕІ, нейропсихологію музичного сприйняття, психофізіологію диригентської взаємодії та розвиток емоційно-лідерської компетентності. Для їх реалізації рекомендовано використовувати комплекс інтерактивних методів: тренінги, майстер-класи, рефлексивні практики (відеоаналіз, кейс-методи), а також сучасні технології (VR-симуляції, біофідбек). Автор підкреслюює, що цілеспрямований розвиток емоційного інтелекту та невербальних навичок є не допоміжним, а фундаментальним завданням сучасної мистецької освіти, що дозволяє готувати не лише технічно вправних виконавців, а й гнучких, чуйних та психологічно стійких лідерів творчих колективів.