ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПРОФЕСІЙНІЙ МУЗИЧНІЙ ОСВІТІ: ПЕРЕВАГИ ТА ОБМЕЖЕННЯ - Ярошенко, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті проаналізовано впровадження штучного інтелекту, цифрових технологій у професійну музичну освіту та вплив цих технологій на різні аспекти музичної освіти, включаючи методику викладання, доступність навчальних матеріалів, розвиток творчих навичок та організацію навчального процесу. Визначено оптимальні шляхи інтеграції ШІ та цифрових технологій в освітній процес з метою максимізації їхніх переваг та мінімізації потенційних негативних наслідків. Зазначено недостатність комплексних досліджень у науковій літературі, що враховують специфіку професійної музичної освіти та потреби підготовки висококваліфікованих музикантів. Включено значну кількість посилань на новаторські дослідження Роуз Лаккін, провідного експерта в галузі AIEd, оскільки її глибокі та щирі ідеї суттєво поглибили розуміння проблем та перспектив інтеграції штучного інтелекту в освіту. Здійснено комплексний аналіз переваг і обмежень застосування штучного інтелекту та цифрових технологій у професійній музичній освіті з систематизацією існуючих підходів до використання ШІ та цифрових технологій. Розглянуто конкретні приклади музичних платформ і веб-сайтів, що застосовують ШІ та цифрові технології – навчальна платформа «Musicca», веб-сайт teoria.com та програма AI Duet, надано їхній функціонал, динамічність вдосконалення цифрових інструментів та визначено вплив цих технологій на професійно-творчий розвиток майбутніх музикантів в контексті індивідуально-освітньої траєкторії навчання. Узагальнено, що ШІ та цифрові технології відкривають значні можливості для музичної освіти, включаючи персоналізацію навчання, розширення доступу до навчальних матеріалів, автоматизацію рутинних завдань та стимулювання творчої діяльності. Водночас, існують певні обмеження та ризики, такі як потенційне зниження креативності, залежність від якості даних, етичні проблеми та необхідність належної підготовки викладачів. Наголошено на важливості збалансованого підходу до впровадження ШІ та цифрових технологій, що поєднує їхні переваги з традиційними методами навчання та враховує специфіку музичної освіти.