ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ДО КУЛЬТУРНО-ДОЗВІЛЛЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ - Бабенко, Артем (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття зосереджується на розробці теоретичних основ педагогічних умов, які сприяють підготовці майбутніх учителів до організації культурно-дозвіллєвої діяльності учнів із урахуванням актуальних викликів української освіти. Значущість теми обумовлена змінами в освітній сфері, зокрема реформою Нової української школи, що підкреслює важливість компетентнісного підходу, а також потребою готувати педагогів до ролі наставників, які через позаурочну роботу можуть розкривати творчі здібності учнів. Основна мета роботи полягає в обґрунтуванні педагогічних умов для професійного становлення вчителів у сфері культурно-дозвіллєвої діяльності учнів та формулюванні практичних порад для їх упровадження в системі вищої педагогічної освіти. Автор досліджує труднощі, пов’язані з недостатньою підготовкою педагогів до планування дозвіллєвих заходів, впливом цифрового суспільства на молоде покоління, зокрема проблемою залежності від інтернету, а також браком ресурсів у школах через воєнний стан. Аналіз наукової літератури дозволив виокремити п’ять основних умов: активізація ролі учнів через демократичний стиль управління та проєктні методи; поєднання традиційних заходів (гуртки, фестивалі) із сучасними форматами (квести, майстер-класи) для розвитку ключових навичок XXI століття; формування інформаційного освітнього простору з використанням цифрових технологій; налагодження співпраці між школами, культурними осередками та батьками через соціальні ініціативи; підготовка педагогів до новаторської роботи шляхом стимулювання креативного мислення та створення банку творчих ідей. Усі ці умови супроводжуються практичними пропозиціями, такими як навчальні тренінги, семінари та ознайомлення з успішними практиками. У статті акцентується увага на ролі культурно-дозвіллєвої діяльності, яка має рекреаційний, виховний і соціальний вплив, сприяючи розвитку цілісної особистості. У висновках підкреслюється значення запропонованих умов для вдосконалення підготовки педагогів, а подальші дослідження пропонують зосередити на адаптації до дистанційного формату навчання та використанні зарубіжного досвіду.