СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК КАТАЛІЗАТОР РОЗВИТКУ МОРАЛЬНО-ЕТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ІСТОРІЇ - Неборак, Катерина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглянуто роль сучасних інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) як каталізатора розвитку морально-етичної культури майбутнього вчителя історії. Здійснено аналіз потенціалу ІКТ у формуванні ключових компонентів цієї культури. Визначено, що доступ до розмаїття історичних джерел через ІКТ сприяє розвитку критичного мислення, об’єктивності та інтелектуальної чесності. Впровадження інтерактивних та діяльнісних методів навчання за допомогою цифрових інструментів сприяє формуванню емпатії, толерантності та навичок конструктивного діалогу. Особливу увагу приділено впливу ІКТ на посилення громадянської відповідальності та патріотизму майбутніх педагогів через їхню активну цифрову діяльність, зокрема у протидії дезінформації. Також підкреслено роль технологій у розвитку рефлексивних здібностей та етичного самоаналізу. Обґрунтовано, що ІКТ є не лише інструментом передачі знань, а й потужним чинником виховання морально зрілої та відповідальної особистості вчителя історії, здатної ефективно формувати цінності у майбутніх поколінь. Сучасні інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) проникають у всі сфери освіти, виступаючи потужним каталізатором змін у підготовці вчителів. В умовах цифровізації суспільства, пандемії та воєнних викликів українська вища школа була змушена швидко адаптувати освітній процес до онлайн-форматів. Водночас зростає увага до виховання в майбутніх педагогів цінностей та етичних норм, необхідних для морально-етичної культури. На Всесвітньому економічному форумі (Давос, 2023) серед топ-10 навичок майбутнього були названі не лише аналітичне й творче мислення, технічна грамотність, гнучкість, а й емпатія та активне слухання – тобто риси, що безпосередньо стосуються морально-етичних якостей особистості. Це підкреслює актуальність проблеми формування морально-етичної культури педагогів у цифрову епоху. У даній статті представлено глибокий аналіз ролі сучасних ІКТ у розвитку морально-етичної культури майбутніх учителів історії. Розглянуто теоретичні основи поняття морально-етичної культури педагога, проаналізовано новітні цифрові інструменти у підготовці істориків, наведено практичний досвід українських закладів освіти, оцінено вплив ІКТ на формування ключових морально-етичних компетентностей (критичне мислення, емпатія, толерантність, доброчесність, громадянська відповідальність) та запропоновано рекомендації для впровадження ІКТ у освітні програми з метою розвитку морально-етичної культури.