ПЕДАГОГІЧНА БІОГРАФІКА ПРО ІСТОРІЮ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАД ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Побірченко, Наталія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розкрито особливості та перспективи розвитку педагогічної біографіки про історію діяльності українських громадівців у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття. В умовах накопичення біографічної інформації, розвитку теоретичних та методичних засад наукових досліджень актуальним є вивчення питань педагогічної біографіки як сфери наукової творчості, видавничо-інформаційної роботи, біографічних досліджень діяльності педагогів, освітян, громадських діячів на певному історико-педагогічному етапі. На особливу увагу в історії української педагогіки займає просвітницька й науково-педагогічна діяльність членів українських Громад у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття – специфічного явища, яке розвивалося під впливом ряду суб’єктивних і об’єктивних чинників, провідним з яких виступила суспільна потреба в науковому обґрунтуванні й методичному осмисленні просвітницьких й педагогічних ідей у контексті розвитку національної культури. Результати науково-дослідної роботи педагогічних біографістів з проблеми діяльності українських громадівців у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття висвітлені у численних виданнях – монографіях, підручниках, посібниках, бібліографічних покажчиках, публікаціях в українських і зарубіжних фахових наукових виданнях. Автором встановлено, що науковий доробок представників педагогічної біографіки про історію діяльності українських громадівців у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття є вагомим внеском у дослідження української історії педагогіки. Перспективи подальших наукових студій полягають у підсиленні міждисциплінарних досліджень педагогічної біографіки як складника національної пам’яті, аналізу джерел педагогічної біографіки як освітньо-наукового інформаційного ресурсу біографічної інформації про українських педагогів минулого і сучасності.