ГРАМАТИЧНІ КАТЕГОРІЇ СУЧАСНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: СТРУКТУРА, ФУНКЦІЇ ТА РОЗВИТОК - Киливник, Вікторія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядаються граматичні категорії сучасної англійської мови як фундаментальні елементи її граматичної системи. Проаналізовано їхню структуру, функціональне навантаження та еволюційні зміни, що відбуваються під впливом соціокультурних і комунікативних чинників. Особлива увага приділяється ролі граматичних категорій у формуванні синтаксичних конструкцій, вираженні значень та забезпеченні ефективної комунікації. Окремо розглянуто практичне значення дослідження граматичних категорій для викладання англійської мови як іноземної та для перекладацької діяльності. Робота має міждисциплінарний характер і відкриває перспективи для подальших лінгвістичних досліджень. Граматичні категорії сучасної англійської мови досліджено як системоутворюючі елементи її граматичної структури. Визначено їхню роль у формуванні синтаксичних і морфологічних конструкцій, забезпеченні узгодженості мовних одиниць та передачі логіко-семантичних відношень. Особлива увага приділена когнітивному та міждисциплінарному значенню граматичних категорій, які відображають мисленнєві процеси та структурування інформації. Проведено порівняльний аналіз граматичних категорій української та англійської мов, зокрема іменника, прикметника, дієслова та службових частин мови. Виявлено як спільні риси, так і суттєві структурні відмінності, що мають важливе значення для лінгвістичних досліджень, навчання, перекладу та міжкультурної комунікації. Обґрунтовано, що між англійською та українською мовами існують як спільні, так і відмінні граматичні риси, зокрема на морфологічному та синтаксичному рівнях. Особливу увагу приділено труднощам, які виникають у носіїв української мови під час вивчення англійської, зумовленим міжмовною інтерференцією. Визначено, що саме граматичні відмінності, а не подібності, потребують акцентованого опрацювання в навчальному процесі. Аргументовано необхідність контрастивного підходу у викладанні англійської мови, який сприяє глибшому розумінню її граматичної системи, зменшенню впливу рідної мови та підвищенню ефективності засвоєння іноземної мови.