ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Данилюк , Сергій; Куліш, Ірина; Зінченко, Анна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджено теоретичні основи та педагогічні підходи до підготовки майбутніх учителів до ефективної міжкультурної комунікації у контексті глобалізації та європейської інтеграції. Наголошено на зростаючій важливості міжкультурної компетентності як невід’ємного складника професійної підготовки педагогів у полікультурному освітньому середовищі. У дослідженні окреслено ключові концептуальні виміри міжкультурної компетентності – когнітивний, афективний та поведінковий – та проаналізовано, як вони сприяють здатності освітян формувати інклюзивні, культурно чутливі класи. Спираючись на сучасні теоретичні рамки, такі як модель міжкультурної комунікативної компетентності Байрема та Континуум міжкультурного розвитку, автори обговорюють шляхи інтеграції цих моделей у навчальні плани педагогічних спеціальностей. Особливу увагу приділено досвідним та рефлексивним стратегіям навчання, зокрема телеспівпраці, симуляціям та міжкультурним воркшопам, які розвивають емпатію, адаптивність та крос-культурне розуміння серед майбутніх учителів. Порівняльний аналіз європейських та неєвропейських освітніх практик демонструє різноманітні інституційні підходи до формування міжкультурної компетентності через багатомовність, залучення громади та ініціативи професійного розвитку. У статті обґрунтовано, що систематичне включення міжкультурної підготовки в освітній процес підвищує готовність педагогів ефективно працювати в різноманітних класах та підтримує соціальну згуртованість у дедалі більш взаємопов’язаному світі. Висновки підкреслюють необхідність неперервного професійного зростання, інституційної підтримки та спільної адвокації для подолання системних бар’єрів та забезпечення сталого розвитку міжкультурної компетентності у підготовці вчителів. Зрештою, у дослідженні наголошено на трансформаційній ролі міжкультурно компетентних педагогів у побудові інклюзивних навчальних спільнот та сприянні глобальній громадянськості.