ТЕАТРАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНІ НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ АРТИСТИЧНИХ УМІНЬ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МИСТЕЦТВА: СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ТВОРЧОГО РОЗВИТКУ - Швець, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Автор статті досліджує театрально-педагогічні новітні технології як інструмент формування артистичних умінь майбутнього вчителя мистецтва та аналізує результати, що підтверджують ефективність інтеграції театральних технологій в мистецьку освіту. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні загальнонаукових теоретичних (аналіз наукової літератури, категоріальний аналіз) та емпіричних (аналіз результатів навчальної діяльності, педагогічне спостереження, оцінка продуктів інтелектуально-творчої діяльності) методів дослідження. Наукова новизна полягає в тому, що, використовуючи метод аналізу наукової літератури та результати емпіричного дослідження, здійснено спробу наукового осмислення ефективності дії сучасних театрально-педагогічних технологій як інструменту формування артистичних умінь майбутнього вчителя мистецтва та розглянуті ключові напрямки впровадження інноваційних методів і технологій у систему комплексної підготовки майбутнього фахівця. З’ясовано, що новітні театрально-педагогічні технології є необхідним і важливим компонентом в системі фахової підготовки вчителя мистецтва. Аналіз сучасної практики використання проєктного навчання, онлайн-платформ, мультимедіа, сучасних методів навчання дає підстави стверджувати, що інновації здатні суттєво підвищити ефективність навчання, зацікавленість здобувачів та якість їхніх професійних умінь. Проєктні методи дають можливість навчатися через власну творчість і командну діяльність; цифрові платформи усувають бар’єри відстані і дозволяють продовжувати навчання за будь-яких умов; мультимедійні ресурси є дієвими засобами навчання. Разом з тим, впроваджуючи інновації в навчальні дисципліни, важливо знаходити баланс із традиційними підходами. Автор вважає оптимальною таку модель навчання, за якої сучасні театрально-педагогічні технології доповнюють і збагачують класичну методику, вдосконалюють мистецьку освіту, проте мають чіткі межі застосування. Автор доходить висновку, що, новітні театрально-педагогічні технології сприяють переходу на якісно новий рівень навчання, підготовки здобувачів до сучасних умов професійної діяльності, формуванню артистичних умінь та розкриттю творчого потенціалу майбутнього вчителя мистецтв повною мірою.