ДИСЕМІНАЦІЯ ЯК УМОВА ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ЗЗСО ДО ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Григораш, Ольга; Попова, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Статтю присвячено актуальній проблемі підготовки вчителів закладів загальної середньої освіти до інноваційної діяльності. Авторами підкреслюється, що важливою умовою ефективності такої підготовки є дисемінація. У статті визначено суть поняття «дисемінація», яку визначено як цілеспрямований, систематичний і планований процес поширення, промоції та впровадження інноваційних педагогічних ідей, методів, технологій, програм та прогресивного практичного досвіду серед педагогічної спільноти з метою їх масштабування. У публікації розкрито можливості дисемінації для вдосконалення готовності вчителів закладу загальної середньої освіти до інноваційної діяльності. Авторами статті доведено, що для ЗЗСО дисемінація є дієвим механізмом інноватизації освітнього середовища, забезпечення конкурентоспроможності освітнього закладу, піднесення іміджу вчителів та підвищення якості освіти учнів. Дисемінація є стратегічно важливим компонентом професійної педагогічної діяльності. Успішність дисемінації забезпечується системним і систематичним застосуванням різноманітних форм і методів як традиційних, так і інноваційних. У статті презентовано форми і методи забезпечення означеного процесу: виступи на педагогічних радах, науково-практичних семінарах, конференціях, «круглих столах»; проведення майстер-класів, відкритих уроків, взаємні відвідування уроків; участь у професійних конкурсах («Учитель року», «Innovation Education»); участь в науково-дослідній роботі методичних об’єднань (кафедр) учителів-предметників; публікації у фахових виданнях, збірниках матеріалів конференцій; публікації на освітніх порталах; участь у вебінарах, онлайн-конференціях; створення персонального професійного веб-сайту або блогу; участь у професійних спільнотах у соціальних мережах (Facebook, Instagram тощо); розміщення матеріалів на YouTube-каналі (відеоуроки, інструкції); створення електронного портфоліо вчителя; воркшопи та EdCamp та ін. Визначено перспективні напрями подальшого наукового пошуку з розв’язання досліджуваної проблеми.