ІНТЕГРАЦІЯ ПІДГОТОВКИ З МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ У ПРОФЕСІЙНУ ОСВІТУ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ: МЕТОДОЛОГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ТА ПЕДАГОГІЧНІ ПРАКТИКИ - Данилюк, Сергій; Куліш, Ірина; Зінченко, Анна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджено інтеграцію підготовки з міжкультурної комунікації в систему професійної освіти майбутніх учителів як ключовий напрям сучасної педагогічної модернізації. Обґрунтовано теоретичні, методологічні та інституційні засади формування міжкультурної комунікативної компетентності (МКК) як необхідної професійної якості педагога, здатного ефективно діяти в умовах культурного різноманіття. Проаналізовано сучасні міжнародні дослідження, які доводять вплив міжкультурної компетентності на педагогічну результативність, інклюзивність освітнього процесу та академічну залученість студентів. Визначено методологічні орієнтири, що забезпечують системне впровадження МКК у програми педагогічної освіти: досвідне та завдання-орієнтоване навчання, рефлексивну практику, колаборативні проєкти, використання цифрових і штучно-інтелектуальних платформ для міжкультурної взаємодії. Особливу увагу приділено ролі досвідного навчання та програм культурного занурення, які сприяють набуттю майбутніми педагогами реального досвіду міжкультурної комунікації, розвитку емпатії, толерантності та критичної культурної свідомості. Розкрито значення неперервного професійного розвитку та інституційної підтримки – наставництва, навчальних модулів, інструментів оцінювання – для сталого зростання міжкультурної компетентності упродовж кар’єри педагога. Акцентовано увагу на необхідності створення надійних систем оцінювання МКК, що поєднують якісну рефлексію та кількісні показники для моніторингу професійного поступу. Підкреслено, що інтеграція міжкультурної комунікації в професійну підготовку сприяє інклюзивності, зменшенню культурних упереджень і формуванню глобального громадянства. У контексті глобалізації та європейської інтеграції міжкультурне навчання постає стратегічним чинником підвищення готовності педагогів до діалогу, співпраці та соціальної згуртованості у мультикультурному класі. Зроблено висновок, що педагоги, наділені міжкультурною компетентністю, виступають трансформаційними агентами демократичної, толерантної й людиноцентричної освіти, сприяючи становленню сталого та інклюзивного суспільства XXI століття.