ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ ЯК ОСНОВА ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ПРАВООХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Кучай, Олександр; Кучай, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Однією з умов формування високого рівня правової культури суспільства є правове виховання – цілеспрямований і систематичний вплив на свідомість та культуру поведінки членів суспільства, що здійснюється з метою вироблення у них почуття поваги до права та звички дотримання права на основі особистого переконання. Правове виховання є формування шанобливого ставлення до закону, бачення закону великою соціальною цінністю, що стосується безпосередньо кожного індивіду; розвиток почуття відповідальності, непримиренності до сваволі, корупції. Правове виховання нерозривно пов’язане та реалізується через правову освіту – безпосереднє здобуття знань. Правове навчання – це спосіб зовнішнього вираження та організації передачі теоретичного правового матеріалу об’єкту виховання. Метою правового навчання є формування теоретичної основи правової свідомості та правової культури, забезпечення необхідного рівня систематизації знань про право, розвиток правових інтересів, почуттів, правового мислення, формування наукового правового світогляду. У статті виокремлено основні проблеми формування правової культури фахівців, основні напрями підвищення правової культури. Виділено важливі задачі правового виховання фахівців в умовах нинішнього ЗВО. Виокремлено методи ефективності правового виховання майбутніх фахівців правоохоронної діяльності та шляхи правового виховання. Правове виховання є невід’ємною складовою підготовки майбутніх правоохоронців і головним чинником становлення їхньої професійної культури.