КОНТЕНТ-АНАЛІЗ ГЕНЕЗИСНО-ПРАВОВОГО АСПЕКТУ КОМПЛЕКТУВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО КАБІНЕТУ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЗАСОБАМИ НАВЧАННЯ - Мієр, Тетяна; Бондаренко, Геннадій; Шпіца-Павлюк, Роксолана; Богуш, Марина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Експериментальне впровадження навчальних кабінетів розпочалося в 1970-х роках, реалізовувалося із залученням учнів старших класів та супроводжувалося розробкою методичних рекомендацій, що сприяло масовому поширенню експериментального досвіду. Створення навчальних кабінетів для навчання учнів початкової школи набуло інтенсивного розвитку лише на початку 21 століття. З метою врегулювання цього процесу МОН України у 2002, 2006, 2018 та 2020 роках затвердило переліки засобів навчання для комплектування навчальних кабінетів початкової школи. На основі контент-аналізу змісту цих документів виявлено відмінності: 1) у підходах до впорядкування засобів навчання (за навчальними предметами / освітніми галузями); 2) у визначенні кількісних показників використання засобів навчання (примірник / комплект на клас / для фронтальної роботи / для роботи в групі). Також становлено факти: 1) вилучення певних засобів через моральне старіння в наслідок технічного прогресу, втрату актуальності або ефективності; 2) осучаснення переліку засобів, яке спричинено розробленням нових засобів, розвитком освітніх технологій; 3) доповнення переліку засобів інформацією технічного спрямування (конкретизація характеристик обладнання, формулювання вимог до компʼютерного обладнання та до оснащення навчального кабінету початкової школи); 4) доповнення переліку засобів переліком супровідної документації (гігієнічний сертифікат засобу / висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи; технічний паспорт на виріб; декларація про відповідність вимогам технічних регламентів; інструкція українською мовою про використання й зберігання засобу; методичне забезпечення). Зміни правових норм комплектування навчальних кабінетів створюють певні виклики для вчителів. Це своєчасне реагування на зміни, опрацювання нових документів, узгодження власних дій з новим правовим забезпеченням, дотримання стандартизованих вимог.