ІНТЕГРОВАНЕ НАВЧАННЯ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ СТУДЕНТОЦЕНТРОВАНОГО ПІДХОДУ - Фрумкіна, Арина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розкрито теоретико-методологічні засади інтегрованого навчання як педагогічної технології реалізації студентоцентрованого підходу у системі вищої освіти. Обґрунтовано, що інтегроване навчання виступає не лише принципом поєднання змісту різних дисциплін, а цілісною педагогічною системою, спрямованою на формування здатності здобувачів вищої освіти до самостійного пізнання, критичного мислення та рефлексії. Зазначено, що поєднання інтегрованого та студентоцентрованого підходів створює нову якість освітнього процесу, у якому акцент переноситься з репродуктивного засвоєння знань на їх самостійне конструювання. Визначено сутність студентоцентрованості як парадигми автономного й партнерського навчання, де викладач виконує роль фасилітатора пізнавальної діяльності, а здобувач виступає активним суб’єктом освітнього процесу. Підкреслено, що інтегрована педагогічна технологія передбачає системність у поєднанні дисциплін, логічну узгодженість етапів навчання, використання методів, які стимулюють когнітивну активність, міждисциплінарне мислення, співпрацю й самоосвіту. Окреслено методичні умови реалізації інтегрованої моделі: постановку спільних цілей, організацію командної взаємодії, формування ситуацій вибору, застосування формувального оцінювання. Доведено, що інтегроване навчання сприяє розвитку когнітивної, комунікативної, соціальної та творчої компетентностей, необхідних для підготовки фахівців нового покоління. Аргументовано, що саме інтеграція змісту, форм і технологій навчання забезпечує цілісність освітнього досвіду та формує в здобувачів гнучкість, автономію й здатність до безперервного саморозвитку.