ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ЯК ЧИННИК ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОДОЛАННЯ НАСИЛЬСТВА В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Білан, Валентина; Бевзюк, Марина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядається проблема шкільного насильства та булінгу як одного з найактуальніших викликів сучасної освітньої практики, що істотно впливає на психічне здоров’я, соціальний розвиток, навчальну мотивацію та емоційний стан учнів. Наголошується, що насильство в освітньому середовищі проявляється у різних формах – фізичній, психологічній, економічній, кібербулінгу, – і потребує комплексного підходу до профілактики та подолання. Акцент зроблено на необхідності системного психолого-педагогічного супроводу, який охоплює діагностичний, профілактичний, корекційний та просвітницький напрями роботи з усіма учасниками освітнього процесу. Визначено психологічні чинники, що зумовлюють схильність дітей до агресивної поведінки чи до ролі жертви, серед яких – низький рівень емоційної регуляції, дефіцит позитивної соціальної взаємодії, сімейна дисфункція, занижена самооцінка. Педагогічні умови ефективної протидії булінгу включають створення підтримувального мікроклімату, налагодження партнерських взаємин між педагогами та учнями, формування довіри й взаємоповаги в шкільному колективі. Підкреслено, що ефективний супровід ґрунтується на міждисциплінарній взаємодії педагогів, практичних психологів, соціальних педагогів, батьків і самих школярів, що забезпечує системність і результативність профілактичних заходів. Особливу увагу приділено формуванню безпечного, інклюзивного та толерантного освітнього середовища, розвитку емоційного інтелекту, навичок конструктивної комунікації й мирного розв’язання конфліктів. Розглянуто сучасні методи діагностики, моніторингу й розпізнавання проявів насильства, які дозволяють своєчасно виявляти групи ризику та надавати адресну психологічну допомогу. У статті також окреслено правові та етичні аспекти діяльності педагогів у процесі протидії булінгу, що передбачає дотримання принципів рівності, недискримінації та партнерства. Зроблено висновок, що психолого-педагогічний супровід є ключовим інструментом у забезпеченні психологічної безпеки та гармонізації міжособистісних відносин у школі. Комплексне поєднання психологічних, виховних і правових підходів сприяє створенню здорового соціально-психологічного клімату та ефективному подоланню проявів шкільного насильства.