ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТА ІМЕРСИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ РОЗВИТКУ МАТЕМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НА УРОКАХ ХІМІЇ - Бохан, Юлія; Форостовська, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Одним з актуальних трендів сучасної освіти є використання імерсивних технологій. Вони створюють гнучкі інформаційні середовища, де відбувається активна взаємодія людини з простором та інформацією. Ці технології стирають межі між реальним і віртуальним світом, даючи змогу учням зануритися в інформацію та здобувати практичні знання у штучному віртуальному просторі. Автори стверджують, що інтеграція цифрових та імерсивних технологій з хімією є актуальною, оскільки вона сприяє розвитку математичної компетентності в контексті хімії, підвищує мотивацію та пізнавальну активність учнів. У статті досліджено теоретичні основи інтеграції ІКТ і VR/AR у процес навчання органічної хімії. Показано, що цифрові моделі та симуляції допомагають учням усвідомити закономірності перебігу реакцій, а віртуальні лабораторії дозволяють проводити досліди, які небезпечно або неможливо реалізувати у шкільних умовах. Використання імерсивних технологій сприяє розвитку математичної компетентності: учні опановують просторове мислення, геометричне моделювання молекул, 3D-візуалізацію кристалічних ґраток тощо. Проведено аналіз різних програмних продуктів на основі імерсивних технологій, який дозволив виділити основні напрями їх застосування для розвитку математичної компетентності при вивченні хімії. Стаття розкриває практику застосування різних програмних ресурсів під час викладання органічної хімії в Комунальному закладі «Ліцей «Науковий» Кропивницької міської ради». Застосування цифрових та імерсивних технологій у викладанні органічної хімії в даному закладі значно підвищило рівень засвоєння математичних методів у розв’язуванні хімічних задач, підвищило цифрову компетентність учнів, покращило дослідницькі уміння, підвищило мотивацію до вивчення та інтерес до органічної хімії. Встановлено, що імерсивні технології виступають важливим елементом цифрового освітнього середовища та дозволяють організувати інтерактивний процес навчання, формують міжпредметні зв’язки, підвищують залученість учнів та мотивацію до вивчення хімії, сприяють розвитку математичних компетентностей у контексті хімії, просторового мислення, аналітичних навичок та цифрової грамотності.