КОМПЕТЕНТІСНИЙ ПІДХІД ДО ВИВЧЕННЯ ЧИСЛІВНИКА В БАЗОВІЙ ШКОЛІ - Задорожна, Олександра (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність та особливості застосування компетентісного підходу до вивчення числівника в школі, розкрито його значення для формування мовної особистості учасників освітнього процесу, а також для розвитку мислення та забезпечення практичного використання числівників у навчальних та життєвих ситуаціях. Висвітлено лінгвістичні та міжпредметні аспекти теми, зокрема складність граматичних категорій числівника, частотність помилок у мовленні та результатах НМТ, необхідність формування практичних умінь уживання числівників у навчальних і життєвих ситуаціях. Охарактеризовано чотири змістові блоки вивчення числівника в 6 класі, подано приклади завдань діагностичного, тренувального й творчого типів, описано методичні прийоми асоціативного запам’ятовування, лінгвістичного дослідження, диференціації та ігрового моделювання навчальних ситуацій. У статті запропоновано методику поетапного вивчення матеріалу, яка поєднує теоретичні знання з інтерактивними, асоціативними, диференційованими й ігровими технологіями навчання. Доведено, що системне вивчення числівника на засадах компетентнісного підходу формує в учнів навички логічного мислення, мовної грамотності, точності та уважності, розвиває здатність до аналітичного сприйняття лінгвістичних явищ. Розкрито можливості використання міжпредметних зв’язків (зокрема з математикою, історією, мистецтвом, фінансовою грамотністю), що сприяють осмисленню практичної цінності числівників. Особливу увагу приділено складним для засвоєння темам – відмінюванню, узгодженню та вживанню дробових числівників. Наголошено на важливості застосування компетентнісного підходу для розвитку логічного, аналітичного й критичного мислення учнів, формування культури мовлення та підвищення мотивації до навчання.