ПРОФЕСІЙНО-ПРИКЛАДНА ФІЗИЧНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ АВІАЦІЙНИХ ФАХІВЦІВ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - Захарова, Оксана; Махно, Вікторія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті висвітлено значення професійно-прикладної фізичної підготовки майбутніх авіаційних фахівців для формування здоров’язбережувальної компетентності. Зазначено, що сучасна цивільна авіація характеризується високими вимогами до фізичної, психофізіологічної та психоемоційної готовності персоналу, що безпосередньо впливає на безпеку польотів та ефективність авіаційного обслуговування. Розглянуто актуальність інтеграції здоров’язбережувального підходу в освітній процес студентів, який поєднує фізичну, психофізіологічну та професійно-орієнтовану підготовку. У наукових джерелах відзначається зростаюча увага до формування здоров’язбережувальної компетентності, психофізіологічної стійкості та професійно-прикладного змісту фізичного виховання у закладах вищої освіти. Обґрунтовано структуру та зміст професійно-прикладної фізичної підготовки (ППФП) для студентів спеціальності «Авіаційний транспорт», зокрема у межах освітньо-професійної програми «Аварійне обслуговування та безпека на авіаційному транспорті». У межах цієї структури підкреслено формування ключових компонентів здоров’язбережувальної компетентності: когнітивного, операційно-діяльнісного та ціннісно-мотиваційного, і показано, як через спеціальні фізичні вправи, психофізіологічні тренінги та адаптовані тренувальні комплекси реалізується їх формування. Окрему увагу приділено практичним аспектам ППФП, включно з розвитком витривалості, сили, координації, сенсомоторних навичок, адаптацією до стресу, моделюванням надзвичайних ситуацій та відновлювальними методиками. Наголошено, що цей напрям фізичного виховання сприяє формуванню стійкої професійної готовності, безпечної поведінки та довготривалого збереження функціональної надійності у професійній діяльності авіаційного персоналу. Окреслено перспективи подальших досліджень щодо інтеграції міждисциплінарних підходів, педагогічних та медико-біологічних методик у програми професійно-прикладної фізичної підготовки, що дозволить підвищити ефективність формування компетентності майбутніх авіаційних фахівців.